Chyby ve 3. řadě seriálu 30 případů majora Zemana: Neunikla jim ani legendární Studna

Chyby ve 3. řadě seriálu 30 případů majora Zemana: Neunikla jim ani legendární Studna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Až se někdy budete dívat na kriminální seriál Třicet případů majora Zemana, sledujte ho opravdu pozorně. Jistě si povšimnete nejedné chyby, ať už logické či historické. V každé ze tří sérií je jich v podstatě jako máku, i v té poslední, kterou se příběhy Jana Zemana uzavírají.

Konec dobrý, ne všechno dobré

Desetidílná třetí série natočená v letech 1978 a 1979 uzavírá legendární detektivní seriál Třicet případů majora Zemana k lítosti i úlevě těch, kteří ji měli možnost vidět. Ačkoli její celkové hodnocení na ČSFD činí aktuálně 76 %, nechybí mezi reakcemi ani občasné „odpady“ a slova velké kritiky.

„‚Nikdo si ani nevšimne, že Zeman dosloužil.‘ Já jsem si toho všiml, i slzu jsem uronil a taky jsem se přestal cítit bezpečně. Nedá se nic dělat, Honzova služba je u konce a já se musím přiznat, že hodnotit 3. sérii je dost ošemetné. Na jednu stranu totiž obsahuje mé oblíbené kousky Mimikry, Studnu, Tatranské pastorále či Pána ze Salcburku a na druhou stranu se příliš věnuje tomu ‚správnému‘ politickému pohledu na věc.“

Tak do třetice všeho průměrného, zlého i dobrého. No, opravdu dobré jsem tu zaregistroval jen tři díly (Pán ze Salcburku, Tatranské pastorále a legendární Studnu). Jinak to byl hodně těžký průměr a někdy až podprůměr. Zemřel Kalina i Hradec a sám Zeman se nedočkal žádného důstojného zakončení.

Značky mění místa a autem se jezdí dřív, než se vyrobilo

Ani třetí sérii se nevyhnuly nějaké ty chybičky, které tvůrci přehlédli během natáčení. Pozorní diváci je však zaznamenali a shromáždili jich v tomto závěrečném celku minimálně dvanáct. Dokonce ani šestý díl Studna, zřejmě nejslavnější z epizod, se neobešel bez určitých přešlapů. Když např. major Zeman (Vladimír Brabec) konfrontujte Brůnu (Josef Kubíček) a říká mu, že ohořelý kýbl musel být v domě, mladý Brůna pak vzpomíná a tehdy je kýbl jasně vidět na studni. Překvapí jistě i to, že poté, co se Zeman nechá spustit do studny a zapře se o její stěnu nohama i zády, vyleze zpátky na světlo ve zcela čistém oblečení.

Právě výše zmíněné epizody, které patří k divácky nejoblíbenějším a nejlépe hodnoceným, schytaly paradoxně nejvíce chyb. Je tedy zřejmé, že ani tyto drobné nešvary neubírají na zážitku ze sledování zajímavých kriminálních případů. Hned první díl třetí řady, Pán ze Salcburku, chybami doslova hýří. Na začátku podá trhovkyně navážené třešně Rudimu (Josef Abrhám) v uzavřeném sáčku, ale když si ho on přebírá, je náhle otevřený. Sám Rudi se pak dopouští omylu, když jako řidič kamionu Volvo F89 prohlásí, že „si rozdělovač zablbnul“. Rozdělovač se ale u vznětového motoru nenalézá.

Rudi nadále řídí automobil značky Škoda 1000 MB, čímž se bezděčně dopouští dalších dvou chyb. Jednak jde o model, který se začal vyrábět až o pět let později, jednak se mu průběžně přemisťuje mezinárodní poznávací značka Německa, tedy písmeno „D“. V některých záběrech je umístěna vlevo od SPZ, jindy zase napravo.
Až se příště budete dívat na třetí sérii a obecně na celý seriál Třicet případů majora Zemana, zkuste objevit další zajímavé chybičky.

Zdroje článku: