Chyby v prvních epizodách seriálu 30 případů majora Zemana, který dodnes rozděluje diváky

Chyby v prvních epizodách seriálu 30 případů majora Zemana, který dodnes rozděluje diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud patříte k příznivcům detektivního seriálu Třicet případů majora Zemana, určitě jste ho viděli více než jednou a v průběhu těch tří desítek epizod jste si nejspíš všimli několika chyb. Jen v první sérii by se jich dalo najít požehnaně. Některé si můžeme připomenout.

Třicet případů a ještě více chyb

Detektivní příběhy legendárního českého kriminalisty Jana Zemana v podání Vladimíra Brabce jsou dnes už klasikou, o níž musel slyšet snad každý, i když je třeba nikdy neviděl. Prakticky od nuly se houževnatý Zeman díky své vytrvalosti a píli vypracoval až na majora Sboru národní bezpečnosti. Mezi lety 1974 až 1979 vznikly tři série, z nichž každá měla deset epizod. Někteří diváci je berou jako komunistickou propagandu, jiní jako možnost se pobavit u podívané, která za to minimálně v některých dílech určitě stojí.

Nehledě na to, že seriál je doslova plejádou hereckých legend, z nichž některé se tam dokonce objevily vícekrát v různých rolích. Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Radoslav Brzobohatý, Regina Rázlová, Alena Vránová, Luděk Munzar, Jiří Adamíra, Ilja Prachař, Václav Lohniský, Karel Augusta, František Filipovský a mnozí, mnozí další na něm zanechali stopy.

Jak někteří diváci podotýkají, seriál těží hlavně z dobového kontextu a okolností svého vzniku. Ať už ale upustíme od předsudků či nikoli, musíme zcela objektivně podotknout, že při natáčení se tvůrci dopustili řady chyb, z hlediska historie, posloupnosti i logiky, jichž si bystré oko sledujících jistě povšimne. Avšak kdo ví, možná vás na následujících řádcích upozorníme na nějaké, které vám unikly.

První série – zádrhel objevíte v každém díle

Začneme hned první epizodou nazvanou Smrt u jezera, protože koneckonců první dojem bývá pro diváka často zásadní a rozhodující v tom, zda dá pokračování šanci. Ještě mladý Jan Zeman se v květnu 1945 vrací vlakem domů z koncentračního tábora společně se dvěma přáteli. Těší se na budování nové republiky a setkání s rodiči, ale během oslav konce války je jeho otec zastřelen a případ odložen jako nevyřešitelný. Bude to pochopitelně sám Jan, kdo vraha nakonec vypátrá a tím si zajistí přihlášku do SNB.

Jednou z chyb této epizody je, že auto, které Zeman potká na ulici, nemá dobovou SPZ. Protektorátní značky po válce přestaly platit a obnovily se předválečné černé tabulky s bílými číslicemi a písmeny z roku 1932.

Dle informací na ČSFD objevili pozorní diváci v průběhu času minimálně 16 chyb v celé první sérii. Ušetřen nebyl ani jeden z deseti dílů. Ve druhé epizodě Vyznavači ohně si třeba můžete všimnout, že jeden ze dvou psů snědl jedovatou nástrahu, ale následně zahynuli oba. Při závěrečné přestřelce (přibližně v čase 47:48) pak vybouchne nádrž autobusu po výstřelu ze samopalu, ale navzdory plamenům je zřetelně vidět, že z nádrže trčí dráty od rozbuškyVe třetím díle zase má doktor Knapp na hrudi položený časopis Sports Illustrated ze dne 3. května 1965, ačkoli případ se odehrává roku 1947, a tak bychom mohli pokračovat.

Podobné drobnosti ale zřejmě nikoho neodradí od toho, aby se spolu s majorem Zemanem pustil do řešení dalších zapeklitých případů. Některé se vám budou líbit více, jiné méně, ale není to tak koneckonců s každým kriminálním seriálem?

Zdroje článku: