Chyby a zajímavosti velkolepého fantasy seriálu Hra o trůny, který ovládl svět

Chyby a zajímavosti velkolepého fantasy seriálu Hra o trůny, který ovládl svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Velkých seriálových událostí naší generace by se jistě našlo více. Není pochyb o tom, že v komediálním žánru by se o prvenství poprali Simpsonovi, Přátelé a Teorie velkého třesku, ale v žánru fantasy by byl vítěz jednoznačný: kontroverzní Hra o trůny.

Jeden z nejlepších seriálů má i své odpůrce

Kdo by neznal akční fantasy seriál Hra o trůny, kde je v boji o Železný trůn dovoleno užít klamů, intrik, násilí a vlastně jakýchkoli zbraní. V osmi sériích úspěšné podívané, natočené na motivy knižní předlohy Píseň ledu a ohně George R. R. Martina, se toho všeho dočkáte v nadbytečné míře.

Vedle toho na vás čekají nadpřirozené bytosti, vzrušující bitvy a nádherné krajiny. Celkem 73 epizod seriálu ověnčeného rozličnými oceněními se koneckonců natáčelo na tolika místech, že téměř každý má některé na dosah. Mezi nejpůsobivější lokality patří Island, Skotsko a Severní Irsko, slunečné Španělsko a Maroko, taktéž snadno dostupné Chorvatsko či Malta.

Ne v každém ale zanechala drsná Hra o trůny příjemné pocity. Seriál se natáčel mezi lety 2011 a 2019 a ještě dnes vyvolává rozporuplné pocity. Co si budeme povídat, není to nic pro slabé povahy. I tak ale platil za každoročně nejvíce ilegálně stahovaný.

„Průměrná telenovela trpící všemi problémy špatných seriálů. Uměle natahované, naivní, plné blbých postav, jejich nesmyslů a absurdních rozhodnutí. Drtivá většina stopáže je ukrutná a naprosto zbytečná nuda, kdy se děj nikam neposouvá…“

Všem zarytým fanouškům se omlouvám a klidně mě zabijte, ale mě to prostě nenadchlo a neoslovilo […] Spíš mě to vlastně celkem nudilo, ale i tak jsem to chtěl dokoukat a dát tomu šanci, a ne to vypnout po prvních dílech. Ani jedna postava mě nebavila a nezaujala […] Ok, možná Arya mě bavila, byla správně drzá už od začátku. Bitvy byly fajn, dost velkolepě a většinou zajímavě zpracovány…

Nejslabší je podle mnohých poslední série

Ačkoli někteří by Hru o trůny bez váhání označili za nejlepší seriál všech dob, jiní očividně nejsou tak nadšení. Nemluvě o minimálně šestnácti chybách, kterých si pozorní diváci v průběhu let povšimli. Na Česko-Slovenské filmové databázi se tahle dobrodružná pecka dočkala hodnocení 91 %, v současnosti je dokonce čtvrtým nejoblíbenějším seriálem a čtrnáctým nejlepším ze všech. Za nejslabší se obecně považuje poslední, osmá série, hodnocená „pouhými“ 60 %. Nebyla ani oproštěná od chyb.

V její páté epizodě nazvané Zvony se za hořícím Královým přístavištěm rozléhá prázdná planina, kdežto dříve v šesté sérii (2016) bylo možno z Rudé Bašty spatřit v té samé oblasti kopce. Draci je zřejmě srovnali se zemí… Díl Zvony zahrnuje také scénu, kde Jaime objímá Cersei. Tvůrci patrně zapomněli, že by měl mít kovovou ruku. Tady je totiž jasně vidět skutečná.

Konečně ve zcela poslední epizodě osmé série a celého seriálu, jež nese příznačný název Železný trůn, se někdo dopustil úsměvné chyby, když během schůze rady vysoce postavených lidí ponechal za židlí Samwella Tarlyho plastovou láhev vody. Povedlo se vám objevit nějaké další přešlapy?

Zdroje článku: