Chyby v milované střediskové Vesničce: Nástroj hraje bez muzikanta a kravata mění barvu

Chyby v milované střediskové Vesničce: Nástroj hraje bez muzikanta a kravata mění barvu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Vesničko má středisková si občas rád pustí každý z nás, abychom se odreagovali od starostí všedních dnů a odpočinuli si u nestárnoucí komedie. Našlo by se v ní i několik chyb, jichž si tvůrci během natáčení asi nevšimli. Některé jsou zjevné na první pohled, třeba nesmyslnost Drápalíkova otisku.

Legendární herci a velká sranda

„Ty ses měl narodit jako kůň původně, ale v poslední chvíli si to pánbůh rozmyslel.“ Odkud pochází tato hláška, jistě není třeba říkat žádnému znalci české kinematografie. Komedie Vesničko má středisková z roku 1985 patří mezi naše nejznámější filmy, na Česko-Slovenské filmové databázi je aktuálně označen jako 53. nejlepší a 135. nejoblíbenější. Drží si velmi solidní hodnocení 88 %, a i když ho mnozí z nás viděli minimálně stokrát, stejně se zase budou příště dívat, už jen kvůli té venkovské idylce, skvělému hereckému obsazení a nezapomenutelným výrokům.

„Tady je asi zbytečné psát nějakou dlouhou recenzi,“ uvedl nedávno jeden z potěšených diváků, což potvrzuje skutečnost, že komedie pořád baví i po téměř 40 letech. „Viděno prostě nesčetněkrát a vždy mne to pobaví. A rozjímavý pan doktor, to je moje krevní skupina.“

Laskavý a jedinečný humor pana Svěráka. Perfektní herecké výkony. Český poklad nabitý hláškami.

Drápalíkův otisk je dokonalý až moc

Ani tak skvělý film, jako je Vesničko má středisková, se ovšem nevyhnul chybám v posloupnosti, logice a dalších záležitostech. Ne že by mu to ubíralo na kouzlu, ale můžeme si z legrace některé připomenout. Možná o nich víte a možná komedii ve vašich očích alespoň oživí něčím novým.

Všimli jste si někdy, že když Otíkovi (János Bán) nalijí do piva kořalku a Pávek (Marián Labuda) přestane hrát na tubu, aby „vylepšené“ pivo vylil z okna, tuba je i přesto v pozadí nadále slyšet?

Když Pávek s Otíkem přijedou k doktorovu autu, aby se zase jednou nabídli, že ho vytáhnou z příkopu, při záběru zdálky je vidět, že vůz má zavřenou zadní kapotu. Jakmile u něj náklaďák zastaví, kapota bude náhle pootevřená.

Záhadně se měnilo také oblečení herců. Když Turková (Libuše Šafránková) přijíždí ke kinu, zpod svetříku jí vykukuje fialové tričko. Poté zamíří za Vaškem (Jan Hartl), a když si svetr sundává, je na fialovém tričku vidět obrázek bílého motýla, který tam předtím nebyl. U Otíka se ve stejných scénách mění kravaty. Když se chystá do kina, Vašek mu dá černou, ale následně před kinem, ve chvíli, kdy už přijíždí Turková, bude mít červenou kravatu.

Logika utrpěla tehdy, když Rumlena (Ladislav Županič) chtěl Otíkovi předvést moderní koupelnu, ale nefunkční sprchu okomentoval slovy „oni to ještě nepustili“. Je zvláštní, že na toaletě voda normálně teče. Ještě podivnější pak je, že záchod splachují opakovaně s rozestupem pouhých pár vteřin. Tak rychle by se nádržka jistě nenaplnila.

Nelze nezmínit ani onu slavnou scénu s nesmrtelným Drápalíkem (Rudolf Hrušínský mladší). Když ho doktor vyšetřuje, jasně vidíme otisk pneumatiky kombajnu v dolní části jeho zad. Možná ho přejel dvakrát tam a zpět, ale těžko by po sobě zanechal dokonalý otisk celé postavy od konečků prstů až po pracovní obuv. Zaznamenali jste další chybičky v oblíbené komedii?

Zdroje článku: