Chyby v letní komedii Účastníci zájezdu: Ztrácejí se nejen lidé z plážových lehátek

Chyby v letní komedii Účastníci zájezdu: Ztrácejí se nejen lidé z plážových lehátek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Připomeňte si komedii Jiřího Vejdělka tím, že poukážete na její chyby. Tvůrci jich tam nasekali slušnou řádku, ale to nic nemění na tom, že se jedná o příjemnou letní podívanou, jež dokáže vykouzlit úsměv na rtech.

Kultovní komedie navzdory mnohým chybám

Další autobus se vydává na cestu, aby své pasažéry odvezl na vysněnou dovolenou u moře. Posádka je rozmanitá, zahrnuje např. dvě staré dámy putující za dávno ztracenou minulostí, dva gaye odolávající posměšným poznámkám omezeného okolí, typickou maloměstskou rodinku s dětmi a zastaralými názory i sympatickou a inteligentní Jolanu, která si s sebou veze nízkou sebedůvěru a rozhádané rodiče.

To jsou někteří z hrdinů oblíbené letní komedie Účastníci zájezdu. Byla natočena v roce 2006 podle knižní předlohy Michala Viewegha, ale dodnes diváky tato nikterak vzrušující, leč pohodová podívaná vcelku baví. Dodnes v ní také objevují nejrůznější chyby, jichž si tvůrci během natáčení nevšimli. Na Česko-Slovenské filmové databázi si film drží více než obstojných 60 %. Je zapotřebí mít na něj tu správnou letní náladu, chuť nic neřešit a občas se upřímně zasmát zmíněným pochybením navzdory.

„Mnoho lidí tu píše ‚Jednoduchý děj, málo humoru‘. A já to vidím přesně obráceně. Smál jsem se stále a to i po třetím zhlédnutí. Ke konci jsem se vžil do odjezdu zájezdu tak, že jsem byl smutný, že už to končí. Pět hvězdiček zaslouženě,“ uvádí jedna z nejnovějších recenzí, která je jasným důkazem, že komedie zaujme i po osmnácti letech.

Dnes již kultovní Vejdělkova komedie skýtá s odstupem času i mnoho poetiky. Dvojice řidičů je výborná, dost pobaví i Pechlát. A musím vzpomenout i na závěrečnou Krausovu píseň, kterou mám se snímkem silně spojenou. Poslední zhlédnutí 6/2024.

Nejvíce chyb vzniklo na pláži

V Účastnících zájezdu najdete chyb jako máku, ale co je dokonalé? Pokud jste většinu z nich ani nezaznamenali, je evidentní, že vás příběh dokázal dostatečně zaujmout. Všimli jste si třeba, že když paní Šarlota (Květa Fialová) v autobuse brečí, protože ztratila pas, vzadu za ní Jituš (Eva Leinweberová) dává přes spícího Jakuba (Ladislav Ondřej) modrou mikinu? V dalším záběru už ji ale probuzený chlapec na sobě nemá.

Že se něco v jednu chvíli objevuje a v další mizí, můžete vidět také ve scéně, kdy Jolana (Anna Polívková) poprvé přichází na pláž a jde kolem dvou dívek odpočívajících na lehátkách a natírajících se opalovacím krémem. Obě se vzápětí jako kouzlem vypaří.

Svou pozici mění také mladé účastnice zájezdu, Irma (Šárka Opršálková) a Denisa (Kristýna Leichtová), které využijí první den na pláži rovněž k polehávání na lehátku. Irma stojí u levého a Denisa u pravého, ale na dalším záběru se záhadně prohodí.

Ani při cestě domů se to neobešlo bez problémů. Těsně před koncem dovolené je vidět, že řidiči Karel (Miroslav Krobot) a Karel (Pavel Liška) přivážejí autobusem nové turisty z Česka, kteří mají nahradit naše účastníky a pokračovat v nekonečném cyklu letních zájezdů. Naše hrdiny vzápětí naloží na autobus a odvezou domů, což není možné, jelikož mezi jednotlivými cestami musí proběhnout několikahodinový odpočinek.

Že jste o těchto chybách věděli? Dalo by se jich objevit více. Až se budete příště dívat, zkuste to.

Zdroje článku: