Chyby v 1. díle slavného Pána prstenů: Elfské meče nejsou tak spolehlivé, jak by hobiti doufali

Chyby v 1. díle slavného Pána prstenů: Elfské meče nejsou tak spolehlivé, jak by hobiti doufali
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snad neexistuje člověk, který nikdy neslyšel o Pánovi prstenů. Ne všichni ho četli, ale patrně každý minimálně zahlédl proslulé filmové zpracování. To se těší velké oblibě diváků, třebaže ho „hyzdí“ spousta chybiček. Dobře se dívejte a objevte další.

Společenstvo Prstenu se řadí k nejlepším filmům

Jeden prsten vládne všem filmovým fanouškům, o tom svědčí vysoké hodnocení dobrodružného fantasy Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Nechce se věřit, že první díl slavné trilogie vznikl už v roce 2001. Na Česko-Slovenské filmové databázi si vydobyl krásných 91 %, aktuálně je pátým nejoblíbenějším filmem a dvanáctým nejlepším ze všech.

Není divu, jedná se o vzrušující podívanou, která nabízí zajímavý a spletitý příběh na základě knižní předlohy J. R. R. Tolkiena a úchvatnou cestu po krajinách Nového Zélandu. Vydejte se znovu spolu s námi a partou hobitů do světa plného nebezpečí a fascinujících bytostí, kde má moc v rukou ten, kdo drží magický prsten pána Saurona.

Luxusní film s neuvěřitelným castingem a fantastickými hereckými výkony. Hudba a zvukový design ve filmu vám způsobí husí kůži. Filmové efekty jsou na úrovni, která překonává i dnešní velkolepé produkce od Marvelu. Doporučuji prodlouženou verzi filmu. Tento film by měl vidět každý člověk alespoň jednou za život. Záběry a scenérie jsou na nejvyšší úrovni. Moje hodnocení 10/10.

Tato recenze pocházející z 20. července 2024 svědčí o tom, že i po 23 letech filmové zpracování Pána prstenů nadále baví a okouzluje navzdory skutečnosti, že obsahuje řadu chyb. Jen uživatelům ČSFD se jich v prvním ze tří filmů podařilo objevit až 29 a kdo ví, možná při dalším sledování Společenstva Prstenu zpozorujete i jiné.

Občas modrají meče a dokonce i Glumovy oči

Aby si člověk všiml některých nešvarů a pochybení filmových tvůrců, musel by mít opravdu dobrý postřeh. Začneme hezky od začátku, kdy Gandalf (Ian McKellen) přijíždí k domu přítele Bilba (Ian Holm). Tehdy je v jednom ze záběrů vlevo dole vidět mikrofon. Ve chvíli, kdy Saruman (Christopher Lee) nechává kácet stromy, pak můžete zaznamenat paprsky reflektoru v pravém horním rohu.

Dále např. meč hlavního hrdiny Froda (Elijah Wood) by měl zmodrat pokaždé, když jsou nablízku skřeti, a tak svého majitele varovat. Ve scéně, kde Frodo v Morii bojuje s jeskynním obrem, ale meč nezmodrá, ačkoli skřeti jsou povážlivě blízko. Zajímavé je, že Frodův meč zmodrá u hrobu Balina, ale i když ten Gandalfův je také elfský, nerozzáří se.

S těmi meči je to celé podivné. Když Arwen (Liv Tyler) ujíždí na koni před nazgûly, za řekou vytáhne meč a jezdci v černém udělají totéž. Tasí je levýma rukama, ale vzápětí je mají v pravačkách. Jeden z nich by ho přitom vůbec mít neměl, protože ho nechal v opuštěné pevnosti při boji s Aragornem (Viggo Mortensen).

Záhady obestírají i už tak tajuplnou postavu Gluma, původně známého pod jménem Sméagol, jenž má v prvním filmu šedé oči, žlutě zářící ve tmách. Ve druhém a třetím díle série však jeho nemalé duhovky zmodrají. Zkuste odhalit další překvapivé chybičky.

Zdroje článku: