Chyby v legendárním seriálu M*A*S*H z vojenské nemocnice aneb Když mrtví vstávají z hrobů

Chyby v legendárním seriálu M*A*S*H z vojenské nemocnice aneb Když mrtví vstávají z hrobů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nestárnoucí komedie M*A*S*H se řadí k tomu nejlepšímu, co daný žánr nabízí. Pokud jste seriál dosud neviděli, je nejvyšší čas to napravit. Jistě se vám zalíbí i navzdory tomu, že ho provází ohromující množství chyb.

Kdo neviděl, měl by se dovzdělat

Seriál M*A*S*H se natáčel od roku 1972 do roku 1983, tedy celých jedenáct let. V oblasti komediální tvorby patří dodnes k tomu nejlepšímu, o čemž svědčí hodnocení 86 % na Česko-Slovenské filmové databázi, jedenácté místo v žebříčku nejoblíbenějších seriálů a 138. pozice na seznamu vůbec nejlepších seriálů všech dob. Často velmi dramatické příběhy z každodenního života lékařů, zdravotních sester a vojáků v prostředí mobilní vojenské nemocnice během války v Koreji nabízejí nadsázku a humor, díky nimž se diváci k téhle podívané vracejí i o více než 40 let později – jistě za to může i kvalitní český dabing.

„Nejlepší komediální seriál s hořkosladkou, různě silnou esencí. Skvělost a vtip se prolíná skrz kompletní obsazení. Jediný seriál, který dokážu sledovat stále a dokola.“

Každý díl srší nadsázkou, humorem, vše na pozadí hrůz korejské války. Přes počet dílů si M*A*S*H udržel svou kvalitu do poslední scény, přestože po odchodu několika hlavních postav to neměl vůbec jednoduché. Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů vůbec. Kdo doposud neviděl, měl by se ‚dovzdělat‘.

Užívání předmětů z budoucnosti je běžný nešvar

U takhle dlouhého seriálu o jedenácti sériích se dá nicméně předpokládat, že se v něm muselo vyskytnout množství chyb, které tvůrci přehlédli během natáčení. Pozorní uživatelé ČSFD.cz jich postupem času objevili neuvěřitelných 195. Zmiňme alespoň některé, abychom si oblíbený seriál připomněli a abychom svou zkušenost s ním obohatili o nové postřehy. Mnohé chybičky vám možná dosud unikaly.

Korejská válka probíhala v letech 1950 až 1953 a u seriálů zasazených do minulosti bývá obvyklé, že často chybují v užívání předmětů, které v té době ještě nemohly být dostupné. Lékaři např. používají jednorázové latexové chirurgické rukavice, ty však byly vyrobeny až roku 1964. Postavy také popíjejí pivo z hliníkových plechovek, které v době korejské války nemohly být k dispozici.

Zřejmě jen vpravdě pozorní fanoušci a znalci si uvědomí, že v díle odehrávajícím se 21. dubna 1951 se mluví o viceprezidentu Richardu Nixonovi, jenž se ovšem stal viceprezidentem až 4. listopadu 1952 a do úřadu byl uveden 20. ledna následujícího roku.

Příbuzní se ztrácejí a zase objevují

Časté jsou rovněž chyby, kdy příbuzní postav záhadně vstávají z hrobů, případně naopak mizejí ze scény, jako by nikdy neexistovali. Hawkeye (Alan Alda) příležitostně zmiňuje sestru v prvních sériích. V dopisech otci vzkazuje, že „líbá mámu a sestru“. Později začne tvrdit, že je jedináček a že jeho máma zemřela, když byl ještě kluk. Otec už se znovu neoženil.

Na začátku seriálu také postava Margaret (Loretta Swit) vzpomíná na zesnulého otce. Ten ji přitom později přijde osobně navštívit. Až se budete příště dívat, zkuste najít další nesrovnalosti.

Zdroje článku: