Chyby v romantickém muzikálu Rebelové: Předčasná Kámasútra a kouzelná cukrová vata

Chyby v romantickém muzikálu Rebelové: Předčasná Kámasútra a kouzelná cukrová vata
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zpočátku pohodová letní komedie, provázená nespočtem slavných písní, končí tak, jak zřejmě očekával jen málokdo. Rebelové dokážou pobavit a rozesmát, ale i rozesmutnit a rozplakat – jistě ne pouze kvůli několika chybičkám, které se do filmu vloudily.

Barevné, radostné a čarovné

Představovat podrobně romantický a komediální muzikál Rebelové z roku 2001 jistě není třeba. Kdo by neznal nesmrtelné písničky jako Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist, Pátá a mnohé další, které se všechny sešly právě v tomto úspěšném retromuzikálu Filipa Renče a Zdeňka Zelenky?

Pohodová letní podívaná, která záhy zvážní v důsledku neblahých událostí roku 1968, přenese diváka do minulosti, kde si zatím hrozbu okupace sotva kdo dokáže představit. Největším strašákem v životě hlavní hrdinky a jejích přátel je zkouška z dospělosti a vzduchem se vznáší naděje na světlé zítřky. Všední dny jim náhle zpestří trojice záhadných cizinců, a tak vlastně začne příběh velké lásky plný nesplněných snů, tance a známých melodií.

Ačkoli si Rebelové na Česko-Slovenské filmové databázi drží „pouhých“ 69 %, na obrazovky se pravidelně vracejí a nadále vzbuzují zájem, o čemž svědčí i vcelku nové recenze. „Barevné, radostné, má to své kouzlo. Jednoznačně,“ píše jeden z diváků.

Některé předměty nemají v příběhu z roku 1968 co dělat

Dá se předpokládat, že u tak živé, pulzující, pestrobarevné a zalidněné podívané, kde se především tancuje a zpívá, musí nutně dojít k několika pochybením, jichž si tvůrci při natáčení nevšimli. Pozorní diváci však nashromáždili celou řadu chyb, ať už se týkají posloupnosti, historických faktů nebo logiky.

Již např. skutečnost, že studenti ve filmu navštěvovali gymnázium celé čtyři roky, jak tomu v současnosti bývá, je chybná, jelikož v šedesátých letech minulého století se na něm studovalo jenom tři roky. Ani scéna, kde se zmiňuje Kámasútra, by neměla být přítomna, jelikož knížka vyšla v roce 1969 a děj filmu se odehrává o rok dříve, logicky v létě 1968.

Už to, že děvčata mají očividně vyholená podpaždí, rozhodně nebylo v dané době běžné. Časový nesoulad je patrný rovněž ve scéně, kde se několikrát objeví ruský tank T-55 s laserovým zaměřovačem nad kanónem. Jistě jen praví znalci odhalí, že těmito zaměřovači byly dané tanky modernizovány až v 90. letech.

Některé chyby jsou zjevné na první pohled a všimne si jich určitě každý, i kdyby film viděl jedenkrát. Když se děvčata loučí s Terezou (Zuzana Norisová) a spěchají domů v počínajícím dešti, ona sama má krásně učesané a suché vlasy. Je evidentní, že jí zakrátko musejí zmoknout, ale střih přichází tak náhle a nešťastně, že už má vlasy mokré, sotva vchází do deště a začíná zpívat.

Scéna, kde vlasy zmokly záhadně rychle
Scéna, kde vlasy zmokly záhadně rychle | Zdroj: © Česká televize

Také Julčina (Anna Veselá) cukrová vata na pouti překvapivě mění tvar v průběhu jediné scény. Během několika pronesených slov ji má nejprve celou, pak napůl snědenou a vzápětí zase celou. Kdo by nechtěl cukrovinku, která se sama kouzelně doplňuje? Zkuste objevit další úsměvné přešlapy ve filmu Rebelové.

Zdroje článku: