Chyby v 1. filmu o nejslavnějším čaroději, které nelze svést na všudypřítomná kouzla

Chyby v 1. filmu o nejslavnějším čaroději, které nelze svést na všudypřítomná kouzla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tvůrcům filmu Harry Potter a Kámen mudrců se v průběhu natáčení podařilo vykouzlit pestrou řádku chyb. Diváci, kteří byli do napínavého příběhu mladého čaroděje plně ponořeni, si jich možná ani nevšimli, ale ti, kteří film viděli opakovaně a zkoumali každičkou drobnost, jich určitě pár zaznamenali.

Chyby filmům na kouzlu neubírají

Představovat slavný příběh brýlatého chlapce s jizvou na čele, který se v jedenácti letech dozvěděl, že je čaroděj, snad není třeba. Každý, ať už patří mezi jeho fanoušky či nikoli, někdy slyšel o Harrym Potterovi. První film s názvem Harry Potter a Kámen mudrců zamířil do kin v roce 2001 a nasbíral množství nominací na nejrůznější ocenění, z nichž některé proměnil ve vítězství. V roce 2002 byl např. oceněn cenou The Critics' Choice Awards Asociace filmových kritiků BFCA za nejlepší rodinný film.

Dobrodružná fantasy sága zahrnující osm filmů, natočená podle románů J. K. Rowlingové, za posledních třiadvacet let neztratila ze svého kouzla ani špetku a nadále získává fanoušky po celém světě. Ti, kteří s Harrym, Ronem a Hermionou vyrůstali, je budou mít navždy zapsané v srdcích, ať je jim deset let nebo sto.

První dva díly v režii Chrise Columba budou pak vždy pokládány za ty nejpohádkovější a pro někoho i nejoblíbenější, přestože jejich hodnocení na Česko-Slovenské filmové databázi není tak vysoké jako v případě jiných pokračování.

První díl s podtitulem Kámen mudrců dosahuje 79 % a je 95. nejoblíbenějším filmem.

Možná mu cenné body ubírají i chyby, kterých se tvůrci při natáčení dopustili. Pozorní diváci jich na zmíněné webové stránce shromáždili šestadvacet. Připomeňme si pár nejzajímavějších. Třeba příště objevíte další, až si tento film zase pustíte.

Mizející jizvy a psí sliny

Na začátku, když pan profesor pokládá na malého Harryho dopis, miminko nemá na čele jizvu. V následující scéně Harry (Daniel Radcliffe) vyroste, probouzí se v přístěnku pod schody a rozsvěcuje lampu. Tehdy visí na dveřích lopatka a smetáček. Když ale chlapec otevře dveře, aby vyšel ven, všimneme si, že smetáček zmizel a na dveřích zůstala jen lopatka.

Aby se Harrymu nedostaly do rukou žádné dopisy z Bradavic, strýc Vernon (Richard Griffiths) přitluče přes schránku ve dveřích prkno orientované zleva doprava. Dopisy se stejně proderou skrz a právě v té scéně bude prkno natočeno obráceně.

Později, když příběh pokročí, Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane) vezme Harryho ke Gringottovým, kde jednomu ze skřetů předá vzkaz od Albuse Brumbála (Richard Harris). Obálka s přísně tajným obsahem, týkající se trezoru „víte kolik“, je očividně pomuchlaná a ušpiněná, ale jakmile ji skřet převezme, bude na okamžik čistá a uhlazená.

K pochybením nedocházelo jen v začátcích, ale v průběhu celého filmu. Zmiňme ještě dramatickou scénu, kdy Harry, Ron (Rupert Grint) a Hermiona (Emma Watson) chtějí projít kolem spícího tříhlavého psa Chloupka, aby profesoru Snapeovi (Alan Rickman) zabránili v uloupení kamene mudrců. Pes se probudí a poslintá Ronovi rameno, ale když poté trojice dětí propadne padacími dvířky, jeho košile je opět suchá. Takové kouzlo by jistě ocenil každý z nás.

Zdroje článku: