Chyby v nestárnoucí rodinné komedii Páni kluci

Chyby v nestárnoucí rodinné komedii Páni kluci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie, v níž si nezbedný Tomáš se svými dvěma nejlepšími přáteli užívá chvíle bezstarostného dětství a vyvádí jednu neplechu za druhou, se už dávno nesmazatelně zapsala do našich srdcí. Během natáčení se ale do filmu dostalo několik chybiček.

Film našeho dětství s legendární hudbou

Nestárnoucí rodinnou komedii Páni kluci viděl alespoň jednou snad každý český divák. Televize ji zařazuje do programu každou chvíli, a přestože byla natočena už v roce 1975, neztrácí kouzlo ani pro dnešní generace, o čemž svědčí vcelku nové příznivé recenze a fakt, že si na Česko-Slovenské filmové databázi vydobyla krásných 85 % a je aktuálně na 239. místě mezi nejlepšími filmy.

Nádherně a volně zpracovaný román Marka Twaina, nejlepší film mého dětství. Když to dávají a mám čas, vždy se rád zatoulám do vzpomínek.

„Tom Sawyer mě v dětství dost nudil, knihu jsem vždy začal číst a zase odložil. Přenesení děje z USA do Rakouska-Uherska překvapivě vyšlo, pár herců trochu přehrává, ale to už je zřejmě daň za některé dětské filmy. Pro mě bude v tomhle snímku stejně vždy nejlegendárnější Hapkova hudba.“

Létající koberec, měnící se štrúdl a pohyblivé sešity

Ani Páni kluci se ovšem nevyhnuli několika chybičkám, kterých si tvůrci při natáčení nevšimli, ale pozorní diváci je v průběhu času zaznamenali. Tyto nedostatky se nejčastěji týkají posloupnosti v ději a historických faktů.

Až se budete příště dívat, dávejte pozor např. ve scéně, kde děti s panem učitelem hrají pro školního inspektora pantomimu „O dobytí hradu Pokštejna“, přičemž ohnivého psa z pedagogických důvodů vynechali. Blanka (Magdalena Reifová) je ve hře jakoby probodnuta nepřítelem, po sloupu altánku se sveze k zemi a odkopne koberec z nejvyššího schůdku. V dalším záběru ale bude kobereček na svém místě, což se následně stane ještě jednou, když Tomáš (Michael Dymek) půjde za panem inspektorem s pochvalnými lístečky. Také shodí koberec dolů, avšak v další scéně bude zase správně položen.

Jistých omylů se herci nevyvarovali ani při slavném natírání plotu. Kamarád Štrúdl (Bohumil Luxík), který vždycky všechno odnáší za ostatní, by se do natírání rád zapojil, ale Tomáš mu to dovolí pouze výměnou za pochvalné lístky. Štrúdl bez váhání upaluje domů, aby je přinesl. Všimněte si, že jeho oblíbená pochoutka se v těchto scénách mění. Navíc, když sám Tomáš a později kluci natírají plot, je celkem zřetelně vidět, že jejich štětce jsou ve skutečnosti zcela suché.

Známá je rovněž scéna, kde Tomáš prchá z kabinetu, aby nemusel psát trest, zatímco učitel Lopata (Josef Somr) si dopřává šlofíka. Lze postřehnout, že při různých záběrech leží sešity na učitelově stole pokaždé trošku jinak. Fialový sešit je nejdřív mírně nakloněný, za okamžik se ale zázračně srovná do sloupečku s ostatními. Věděli jste o všech těchto úsměvných chybách? Zkuste objevit nějaké další, ale hlavně se u této skvělé komedie dobře bavte.

Zdroje článku: