Chyby v české komedii Obecná škola o třídě chuligánů, kterou zkrotí až svérázný učitel

Chyby v české komedii Obecná škola o třídě chuligánů, kterou zkrotí až svérázný učitel
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Občas je fajn dopřát si komedii, která není jen vtipná, ale i laskavá, nostalgická a moudrá. Taková je Obecná škola, přestože se tvůrci při jejím natáčení dopustili celé řady chyb. Některé si pro zajímavost můžeme připomenout.

Jsem Igor Hnízdo aneb Nejslavnější role Jana Třísky

Poetická komedie o třídě naprosto nezvladatelných žáků, kteří svou nebohou učitelku dostanou do blázince, ale pak zkrotnou před nečekanou autoritou – učitelem Igorem Hnízdem a jeho svéráznými metodami… Není snad ani třeba jmenovat, ale jen pro úplnost dodejme, že se jedná o hezkou českou Obecnou školu z roku 1991 a dílny režiséra Jana Svěráka.

Film, který na Česko-Slovenské filmové databázi nasbíral hodnocení krásných 89 %, si momentálně drží 39. pozici na seznamu nejlepších a 263. místo mezi nejoblíbenějšími. Ačkoli to samozřejmě není žádná novinka, ještě v těchto dnech získává nové recenze od nadšených diváků, kteří se k podívané s Janem Třískou, Libuškou Šafránkovou, Zdeňkem Svěrákem a Rudolfem Hrušínským rádi vracejí i po 33 letech.

„Velmi milý film se skvělou feel-good atmosférou a úžasným obsazením. Jan Tříska byl v roli učitele fantastický.“

Jsem Igor Hnízdo! Ikonická hláška, kterou jsem znala dřív, než jsem viděla snímek a to je co říct. Nebo takhle, viděla jsem za celý život útržky filmu, ale nikdy ne celý, až do teď. Líbila se mi atmosféra, líbily se mi herecké výkony. Co mě ale mrzí, že postava Igora je takový holkař, tohle klidně mohli vynechat a udělat z něj prostě jen chlapa, co chtěl být vojáčkem a nesplnilo se mu to.

„Rodiče, kteří chtějí vidět Idiota, nechť přijdou do ředitelny.”

Proslulé blatníky, kouzelný knír a předměty z budoucna

Některým čtenářům stačí ke zhodnocení filmu užít pár legendárních hlášek, aby poukázali na to, jak moc si komedii zamilovali – navzdory zarážejícímu množství chyb, které se v Obecné škole objevily.

Např. během výše zmíněného momentu s učitelkou, která vylomeniny žáků psychicky neustála, byla herečka Daniela Kolářová nepatrně pocákána po rozbití kalamáře, ale přišel střih a skvrn od inkoustu najednou přibylo.

Když je řeč o skvrnách, nelze opomenout scénu, kdy se tatínek (Zdeněk Svěrák) vrací domů na kole bez blatníků. Je vidět, že za okny hustě prší, ale on má jen pruh bláta na břiše a zádech, jinak je jeho oblečení suché.

Až se příště budete dívat, sledujte pozorně také eskamotéra Mrázka píšícího na tabuli slovo „Jaro“. Začíná zhruba v půlce tabule, ale když skončí, nápis se objeví v horní části a bude asi dvakrát menší než předtím.

Známé jsou rovněž scény s fakírem (Petr Čepek), jenž během vystoupení používá falešné vousy. Všimli jste si, že po skončení představení si nejdřív sundává knír, ale v dalším záběru ho má opět nasazený?

Do filmu také pronikly předměty, které v době, kdy se děj odehrává, nemají co dělat. Kupříkladu stožár vysokého napětí se začal používat až v 60. letech, ale děj je zasazen do poválečného období. Nesedí tedy ani počet hvězd na americké vlajce, kterou můžeme vidět na školní besídce. Je jich 50, ale krátce po válce by jich mělo být 48. Víte o dalších zajímavých chybách?

Zdroje článku: