Chyby v seriálu Nemocnice na kraji města: Na kvalitě jí ale příliš neubírají

Chyby v seriálu Nemocnice na kraji města: Na kvalitě jí ale příliš neubírají
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jako nic na světě, ani jeden z nejznámějších a nejmilovanějších československých seriálů není zcela dokonalý. Pojďme se podívat na některé nesrovnalosti, které v průběhu let objevili fanoušci a kritici při sledování Nemocnice na kraji města.

Nemocnice na kraji města je dnes už dámou v nejlepších letech. Poprvé byla vysílána mezi lety 1977 až 1981, protagonisté z oddělení ortopedie si ale divácká srdce získávají dodnes díky četným reprízám (přestože pokračování z roku 2003 či 2008 bohužel moc úspěchu neměla). Díky tomu, že je seriál stále tak oblíbený a sledovaný, měli však diváci s pozorným okem spoustu času na odhalení nejrůznějších nedostatků. Zde je několik z těch nejzajímavějších.

Medicínské nepřesnosti

Ačkoli se skuteční lékaři na seriálu samozřejmě podíleli v roli odborných poradců, mnohé lékařské scény se skutečně nepovedly. Podle anesteziologa Josefa Hodera dokonce „byla ve scénáři jedna odborná chyba vedle druhé". V seriálu se údajně velmi často objevují nesprávně vyslovené medicínské výrazy a některé postupy by v opravdové nemocnici skutečně neprošly: jedna lékařka má například při operaci na ruce prstýnek a nepoužívá rukavice. V úplně první epizodě drží personál nad pacientem infuzi, která ale nemůže být funkční –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je totiž víčkem nahoru. Ty nejpozornější diváci si také mohou všimnout, že některé injekční stříkačky zůstávají i po aplikaci léku stále plné.

Chyby ve scénáři a kontinuitě

Jakkoli je scénář kvalitní, některé drobnosti se mu přeci jen vytknout dají. Ve dvanácté epizodě se například autu jedné z postav za jízdy změní SPZ. Zatímco ve čtvrtém díle se vrchní sestra jmenuje Valentýnka, v devátém jde najednou o Martičku. Jméno ředitele nemocnice se zase změní z Pekaře na Brunclíka, aniž by to komukoli připadalo zvláštní. Někteří pacienti se bez jakéhokoli vysvětlení zázračně uzdravují ze svých vážných nemocí a hlavní postavy mají často v jedné epizodě problém, který je v další zcela ignorován. Postavy také občas mezi scénami záhadně mění oblečení či účes, přestože to situace vylučuje, nebo si rozepínají svetr nadzvukovou rychlostí. A asi se shodneme, že v šachu nikdy nehraje tentýž hráč dvakrát za sebou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ při šachové partii v osmnácté epizodě však ano. Kromě toho jednomu pacientovi, který si zraní levou nohu, poté dají do sádry pravou. Záměna končetin se v seriálu opakuje několikrát.

Technické nedostatky

Jakkoli může být tvůrčí tým pozorný, chybička se vloudí všude. Někdy je vidět mikrofon u nohou herců, jindy se v kapotě auta opakovaně odráží mikrofon zvukaře i reflektory osvětlovačů. Epizoda s názvem Odchod je v závěrečných titulcích chybně uvedena jako Obchod, v jiném díle bylo zase jméno herce Ladislava Křiváčka zkomoleno na Křivánka.

Všimli jste si některých z uvedených chyb při sledování sami? V každém případě je nemějme Nemocnici na kraji města příliš za zlé, chybovat je přeci lidské. Hledání a nacházení občasných nelogičností a nedostatků může koneckonců sledování i příjemně zpestřit.

Zdroje článku: