Chyby v minisérii o zpěvačce, která chtěla být slavnou a skončila tragicky

Chyby v minisérii o zpěvačce, která chtěla být slavnou a skončila tragicky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Devítidílný seriál líčí osudy známé zpěvačky Ivety Bartošové, ne vždy se ale striktně drží faktů. Některé věci podávají tvůrci po svém a dopouštějí se, ať už záměrně či náhodou, nejrůznějších chyb. Opravdoví fanoušci budou jistě vědět, co všechno se událo jinak.

Od slávy k zoufalství

V letech 2022–2024 vznikala životopisná minisérie o Ivetě Bartošové, která se toužila stát slavnou zpěvačkou. Její cesta k výšinám vedla od dětského sboru přes pěvecké soutěže a nahrávání první desky až k celostátní popularitě. Během náročné pouti musela přesvědčit nejen vlastní rodiče, ale také porotce, producenty a nakonec posluchače a diváky. Od začátku v ni věřila hlavně její první láska, Petr Sepéši.

Ve druhé sérii se Iveta dostává na vrchol, vyhrává ankety oblíbenosti a hraje v hororové komedii Svatba upírů. Získává muže, jenž všude vzbuzuje obdiv, a plní se jí sen o duetu se samotným Karlem Gottem. Třetí řada minisérie už je o poznání méně optimistická. Třináct let po rozchodu s Ladislavem Štaidlem zpěvačka nadále doufá v pravou lásku. Kdysi prahla po slávě, teď by ji vyměnila za obyčejný život pro sebe i syna Artura.

Příliš melodramatické

Dohromady minisérie nabízí devět dílů zaměřených na různá období v životě Ivety Bartošové. I když se jedná o jistě zajímavý a pro diváky atraktivní počin, seriál se ne vždy držel reality. Tvůrci se během natáčení dopustili několika chyb, na které fanoušci pohotově upozornili.

Hned v prvním díle nazvaném Tisíc obyčejných věcí lze poukázat na to, že Iveta ve filmu dostává cenu útěchy na soutěži „Mladá píseň Jihlava“, ale ve skutečnosti obdržela cenu poroty za interpretační výkon.

Karel Šimek a Anna Fialová
Karel Šimek a Anna Fialová | Zdroj: TV Nova

Třetí epizoda Snad nám to vyjde byla na chyby zřejmě nejbohatší. Nádraží, z něhož herečka Anna Fialová coby Iveta odjíždí do Prahy a na které se posléze vrací, se nalézá v Lužné u Rakovníka, nikoli ve Frenštátu pod Radhoštěm, a dívka vystupuje z vlaku na opačnou stranu, než stojí staniční budova, takže vlastně jedná proti předpisům.

V daném díle také Ladislav Štaidl (Ondřej Brzobohatý) představuje Ivetě v roce 1988 skladbu Málo mě zná, vznikla však už o rok dříve. Po smrti Petra Sepéšiho (Vojtěch Vodochodský) navíc Iveta nebyla doma a nadále zpívala.

V téže epizodě zpívá hlavní hrdinka novinku Snad jednou najdu průvodce, ale přestože písničku ještě nikdo nemohl znát, publikum už si s Ivetou prozpěvuje text. Při natáčení právě této písně byl začátek nazpíván špatně. Mělo by zaznít „Málem připadám si ztracená“, jenže Anna Fialová si patrně popletla začátky slok a zazpívala „Kolem připadám si ztracená“. Druhá sloka správně začíná slovy „Kolem projel pestrý autokar“. 

Ať už zmíněné a další chyby divákům vadí nebo ne, celkově minisérii neocenili zvlášť vysokými čísly. Na Česko-Slovenské filmové databázi má aktuálně 63 % a schytává spíše negativní reakce. „Až příliš melodramatické,“ hlásá jedna z novějších recenzí.

Pokud si dobře na zúčastněné pamatuju, tak se chovali vždy civilně, a ne jak v seriálu, kde Štaidl doma s vlastní ženou mluví jak básník. Prostě mi ty charaktery vůbec nesedly.

Zdroje článku: