Chyby ve známé hudební komedii s písněmi Michala Davida: Náhradní kadeřnice a splašený výtah

Chyby ve známé hudební komedii s písněmi Michala Davida: Náhradní kadeřnice a splašený výtah
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Žiju si svůj discopříběh,“ zpívá Rudolf Hrušínský hlasem Michala Davida v legendární české komedii, která ale nepřirostla k srdci každému. Nedokázala se ani vyvarovat logických chyb nebo nesrovnalostí v posloupnosti. Zkuste objevit další.

Nesnesitelný film – jak pro koho

„První lásky šestnáctiletého kominického učně v rytmu disco písniček,“ tak se představuje hudební komedie Discopříběh z roku 1987, kterou ale jistě není třeba podrobně popisovat. Ať už patříte k fanouškům daného žánru nebo jste naopak jeho zarytými odpůrci, určitě jste na tuhle zábavnou podívanou s nesmrtelnými hity Michala Davida a s Rudolfem Hrušínským nejmladším v hlavní roli minimálně jednou narazili.

„Jeden z nejnesnesitelnějších filmů všech dob,“ hlásá recenze, která jen potvrzuje, že film s celkovým hodnocením 52 % na Česko-Slovenské filmové databázi se příliš velké oblibě netěší. Věrné fanoušky ale přesto má a ti se k němu pravidelně vracejí přinejmenším z určité nostalgie.

Dokonalá komedie z konce 80. let, kterou však – jak je vidět podle hodnocení – dnešní mladý člověk asi těžko pochopí. A přitom se jen málo liší od různých veleúspěšných Snowboarďáků a ostatních teenagerských filmů současnosti. Hlavní hrdina je velmi uvěřitelný, stejně jako jeho příběh, a lze se s ním tedy ve správném věku dobře ztotožnit […] Za mě super biják, který jsem naštěstí měl možnost zhlédnout ještě v kině.

Občanka schovaná neznámo kde

Ano, Discopříběh je jedním z těch filmů, které buď milujete, anebo nenávidíte. Tak či onak jste si v něm mohli všimnout několika zarážejících chyb. Mnohé jsou zjevné na první pohled, např. když policisté zadrží Jirku na stanici za to, že přebíhal náměstí úplně nahý. Příslušník si prohlédne jeho občanský průkaz, ale mladík u sebe předtím neměl nic a rukama si zakrýval choulostivé partie. Nabízí se tak znepokojivá otázka, kde tu občanku asi ukrýval…

Později, když Jirka odchází z domova, maluje fixou na obálku červený vykřičník. Ten ale bude v dalších záběrech nakreslený pastelkou. Po útěku z domova se mladík jednou tajně vrátí, aby si v klidu pospal v pohodlné posteli. Bude však spát příliš dlouho, a tak mu nezbude než prchnout před otcem vracejícím se z práce. Vyskočí z okna balkonu a odběhne k výtahu, kde na číselníku zmáčkne tlačítko přibližně uprostřed, ale v dalším záběru vystoupí z výtahu až na střeše.

Mezi známé filmové scény patří i ta, kde se Jirka jde domluvit s Jitkou (Jaroslava Bobková), aby ho ostříhala. V kadeřnictví lze v levém horním rohu spatřit mikrofon, jenž se následně pomalu vytrácí ze záběru. Je také očividné, že Bobková ve skutečnosti nikoho nestříhá. V jednom z rozhovorů přiznala, že ji zastoupila profesionální kadeřnice, což je patrné během záběrů na postavu a ruce patřící ženě ve středních letech.

Toto jsou pouze některé z mnoha chyb objevených diváky. Příště se dívejte opravdu pozorně a možná najdete další.

Zdroje článku: