Chyby v nestárnoucích Chalupářích: Pan Císař neví, jak se jmenuje, a zraněný Pepa prudí autobusáka

Chyby v nestárnoucích Chalupářích: Pan Císař neví, jak se jmenuje, a zraněný Pepa prudí autobusáka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komediální seriál Chalupáři těší generace diváků už od své premiéry v roce 1975. Netěží jen z humorných příhod, slavné písně v podání Waldemara Matušky a idylických výhledů na venkovskou krajinu, ale také ze skvělého hereckého obsazení. Díky tomu všemu nás baví navzdory mnoha chybičkám.

Obec Třešňová, v níž se odehrává příběh nevšedního přátelství městského člověka Humla (Jiří Sovák) a svérázného venkovana Bohouše (Josef Kemr), se ve skutečnosti nalézá na Příbramsku a nese název Višňová. Natáčely se zde pouze exteriéry, přesto ji dodnes navštěvují divácké výpravy ve snaze kráčet po stopách Chalupářů. Informační tabule u slavných seriálových míst připomínají ony dávné časy natáčení.

Seriál nadále sbírá pochvalné recenze, ačkoli zahrnuje celou řadu chyb vzniklých při natáčení. Pozorným fanouškům neunikne nic, a tak na Česko-Slovenské filmové databázi k dnešnímu dni nashromáždili neuvěřitelných 38 chyb. Některé si můžeme připomenout. Kdo ví, třeba jste si jich dosud ani nevšimli. Nevyhnula se jim snad žádná z jedenácti epizod.

Nemusíme být rybáři, abychom odhalili nesmysl

Hned ve druhém díle by asi každý z nás horlivě namítal, že není možné, aby se jediný kapr v rybníce, utržený z Bohoušova rádoby prutu, během pouhých pár vteřin nechal chytit Evženem na druhé straně rybníka. Logické přitom nebylo už ani to, že Bohouš si uvařil těsto coby návnadu, ale před odchodem ho nechal na kamnech. Nemohl tedy splnit sázku, že pokud na těsto nic nechytí, sám ho večer sní. Leda by si někam kousíček schoval v momentě, kdy se divák nekoukal…

Úsměvné je v této epizodě také stěhování válendy, kterou Huml mylně označí za kanape. Je zjevné, že s ní cestou po schodech nahoru několikrát záměrně šťouchá do zábradlí, aby se schodiště zřítilo.

Bohouš se mimochodem v tomto díle představuje jako Bohumil, ale později v desáté epizodě Kapřín bude předsedovi tvrdit, že slaví svátek jako Bohuslav.

Zraněný Pepa popohání řidiče autobusu

Nesmyslně provedeno je celé závažné zranění Pepíka Bláhy (Josef Čáp) po nehodě na motorce ve třetí epizodě Operace. Paní Míla (Alena Vránová) ho najde ležet na silnici údajně silně krvácejícího, ale nikde na jeho oblečení ani zaškrcené ruce nenajdeme stopy krve. Dokonale čisté ruce má i doktor (Jiří Adamíra), jenž ho ošetřuje. Ten se navíc do telefonu ohlásí jako „zdravotní středisko Skalice“, třebaže je na středisku v Třešňové.

Vrcholem všeho ale je, že v závěru dílu se místní autobus chystá k odjezdu do Prahy a je to právě zraněný Pepa Bláha, kdo hučí do řidiče Čiháka (Vladimír Menšík), aby se už jelo. Přestože by logicky měl být v nemocnici a zotavovat se ze zranění, stojí zde naprosto zdráv a ani nebere na vědomí matku listonošku (Růžena Lysenková), která prochází okolo v doprovodu předsedy Mrázka (Josef Větrovec), aby Humlovi poděkovala za záchranu synova života.

Nesmyslná scéna jistě zamotala hlavu mnohým z nás. Nehledě na to, že se do ní přimíchá Dáša Fuchsová (Jiřina Bohdalová) se stovkou panen pro Prahu, aby je složitě přepravovala firmě, pro kterou pracuje. Ta by si správně měla kompletní výrobky sama vyzvednout.

Zdroje článku: