Chyby a klišé se Armageddonu odpouštějí, pořád je to skvěle natočený katastrofický film

Chyby a klišé se Armageddonu odpouštějí, pořád je to skvěle natočený katastrofický film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zbývá jen několik dní do srážky Země s obřím asteroidem. Ředitel NASA musí sestavit tým specialistů v čele s hrdinským Brucem Willisem a vyslat ho na dosud nejnebezpečnější misi v jejich životech. Jak to dopadne, všichni víme, ale těch chyb, kterých se při tom nasekalo…

Je tam milion chyb, ale to nevadí

Stačí vyslovit „Armageddon“ a každému divákovi se musí nutně vybavit tváře Bruce Willise, Bena Afflecka a Liv Tyler. Meteorická smršť akce, nebezpečí a vlastně i romantiky, provázená slavnou písní Aerosmith, je více či méně známá snad každému z nás. Ostatně se i po 26 letech od natočení těší velké popularitě a 181. pozici na žebříčku nejoblíbenějších filmů všech dob, alespoň podle Česko-Slovenské filmové databáze, kde si drží krásných 75 %.

To vše platí navzdory skutečnosti, že ve snímku můžeme najít chyb jako máku, ať už se týkají posloupnosti, logiky, animací a efektů nebo zcela jiných oblastí. Mnozí fanoušci to ovšem filmu rádi odpouštějí.

„Tento film mám hodně vysoko, uvědomuji si chyby a klišé, ale je to něco jako Bad Boys 2 – guilty pleasure a sakra velké! Není rok, abych si tyhle dva filmy alespoň jednou nedal,“ uvádí jedna z novějších recenzí.

Dokonale natočený katastrofický film, který umí pracovat s divákovými emocemi a necpe mu jen prostoduchou akci s nesympatickými hrdiny, jejichž osud vám je ukradený…

Měnící se odpočet i poloha milenců

Pozorní čtenáři v průběhu let nashromáždili ohromné množství přešlapů, jichž se filmaři dopustili během natáčení Armageddonu. Zaznamenali jste je všechny, nebo vám některé unikly? Pojďme si společně připomenout alespoň ty nejzajímavější, ačkoli k rozpoznání mnohých z nich by člověk musel být snad i zkušeným raketovým inženýrem…

Napadlo by vás třeba, že tvar rozeklaného asteroidu je ve skutečnosti velice nepravděpodobný? Správně by se měl vlivem vlastní gravitace vytvarovat do značně oblejší podoby. Divák, který na tento fakt upozornil, zmínil rovněž, že ruská orbitální stanice by během fyzického spojování s americkými raketoplány neměla rotovat, protože by to celý proces učinilo obtížným, možná zcela nereálným. Už to, že ve vesmíru lze slyšet zvuk, je omyl. Ve vakuu tomu tak být nemůže.

Některé z chyb jsou pro méně pozorné diváky zjevnější, třeba časový odpočet při odpálení bomby. Během odpočítávání je vidět, že zbývají tři a následně už jen dvě vteřiny, avšak voják v prostorách NASA prohlásí, že se hodiny zastavily na čtyřech sekundách.

Přejděme ještě k něčemu pozemskému a romantičtějšímu, ke slavné scéně Bena Afflecka a Liv Tylerové při krásném západu slunce. Dokonce i tady se povedlo něco pokazit. Při záběru z dálky společně polehávají za autem, ale když přijde pohled zblízka, leží najednou vedle auta.

Dobrodružné sci-fi Armageddon se na TV Nova vrací 31. srpna 2024 v 16:25, na Nova Cinema pak bude k vidění 3. září ve 20:00. Můžete si tak připomenout jeden z nejslavnějších a nejlépe hodnocených katastrofických thrillerů s hvězdným obsazením a třeba v něm objevit nějaké další chybičky, kterých jste si dosud nevšimli.

Zdroje článku: