Hrdinové komedie Chobotnice z II. patra vyrostli a přišli o iluze. Podívejte se, jak vypadají dnes

Hrdinové komedie Chobotnice z II. patra vyrostli a přišli o iluze. Podívejte se, jak vypadají dnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Eva a Honzík už nejsou žádné děti. Jejich představitelé snili o herecké kariéře, ale i když zářili v některých z našich nejoblíbenějších filmů, konzervatoř je nemilosrdně odmítla. Připomeňme si je nejen v rodinné podívané Chobotnice z II. patra.

Pár chybiček se vloudilo

Rodinné sci-fi komedie Chobotnice z II. patra a Veselé Vánoce přejí chobotnice měla v dětství v oblibě asi většina z nás. Vznikly sestřihem stejnojmenného seriálu v roce 1986 a dodnes je každý rok můžeme vídat na televizních obrazovkách během vánočních svátků, ale i jindy v průběhu roku. Hlavními hrdiny příběhů jsou dvě děti, Eva a Honzík, které při dovolené u moře najdou na pláži podivnou zelenou a modrou hmotu. Podobá se plastelíně, a tak si z ní uplácají chobotničky, které pojmenují prostě Modrý a Zelená. Děti netuší, že forma je ve skutečnosti živá, pohyblivá a mluvící. Navíc dokáže vyvádět pěkné kousky!

Právě v první polovině filmu a v podstatě hned na začátku vzniklo při natáčení nejvíce chyb, kterých si pozorný divák snadno všimne. Když se např. batyskaf vynořuje z vody, můžete zpozorovat, že má otevřený poklop. V dalším záběru už ale bude zavřený.

Problém byl též s mechanickými rameny. Na levém je přidělaný vrták, na pravém kleštičky na sbírání vzorků. Záhadná hmota v moři ale pravé rameno zlomí, načež ji ponorka nabere a uloží do jakési termosky levým ramenem, kde by ovšem právě měl být zmíněný vrták. Ten se na své místo vrátí, jakmile bude termoska vypuštěna na hladinu. Když se vynoří samotná ponorka, bude mít obě ramena v pořádku, ačkoli to pravé by tedy mělo být rozbité. Alespoň že ropná skvrna nebyla skutečná, ale vytvořená s pomocí nezávadného barviva držícího na vodní hladině.

„Nedostatek talentu“ uhasil herecké naděje

Evu ztvárnila tehdy hojně obsazovaná dětská hvězda Žaneta Fuchsová, kterou jistě všichni známe z pohádkových filmů Kočičí princ (1978), Kaňka do pohádky (1981), Lucie, postrach ulice nebo z pokračování …a zase ta Lucie (1983) a také z dnes už legendárních seriálů Létající Čestmír (1983), Bambinot (1984) či Vlak dětství a naděje (1985).

Právě Kočičí princ nastartoval její desetiletou hereckou kariéru, když v pouhých pěti letech dorazila na konkurz a všechny okouzlila svou milou drzostí. Úspěch na tomto poli jí ale nevydržel. Státní konzervatoř ji nepřijala pro nedostatek talentu, a tak vystudovala střední ekonomickou školu a později pracovala na účetních pozicích. Dvaapadesátiletá bývalá herečka je rozvedená a má dvě děti.

Podobně nelítostného verdiktu se dočkal i její herecký kolega Milan Šimáček, jenž ve snímku Chobotnice z II. patra zastal roli Honzíka. Přestože zazářil v seriálech Povídky malostranské a My všichni školou povinní (obojí 1984), nebyl přijat na konzervatoř – rovněž pro nedostatek talentu. Vyučil se automechanikem a po návratu z vojenské služby vedl společně s matkou obchod s potravinami. Nyní je mu jednapadesát let a opravuje počítačové sítě u soukromé firmy. Holt ne každého ve světě filmu čeká štěstí.

Zdroje článku: