Se stejnou vášní, s jakou chodíme na houby, chceme vlastnit a zvelebovat i chalupy. Celebrity nejsou výjimkou

Se stejnou vášní, s jakou chodíme na houby, chceme vlastnit a zvelebovat i chalupy. Celebrity nejsou výjimkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Celá řada slavných lidí se ráda ve dnech volna uchylovala a stále ještě uchyluje do vesnických chalup, které jsou často krásně opravené a mají svou historii. Místní usedlíci mohli často potkávat známé hvězdy večer v místní hospůdce nebo na zahradě se sekačkou či se zednickým kolečkem.

Vášnivou chalupářskou byla Eva Pilarová

Eva Pilarová a Jan Kolomazník
Eva Pilarová a Jan Kolomazník | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Když zpěvačka potřebovala načerpat sílu a oddechnout si, nevydala se do exotických destinací, ale zamířila na svou chalupu v Nedvězí, kterou si dlouhá léta zvelebovala. Původní stavba z roku 1754 byla v jejím vlastnictví už od roku 1968. Eva Pilarová ji s citem nechala opravovat a vybavila ji vkusným starožitným nábytkem. V interiéru měla kachlová kamna i velkou pec. Zachovala i velký dřevěný balkon, který byl pro takové stavby ve své době typický.

Krásné dobové stavení si užívala celých 35 let. Její manžel po smrti zpěvačky dům plný vzpomínek prodal další slavné ženě a v chaloupce teď může odpočívat známá režisérka Alice Nelis se svou rodinou.

Werich obdivoval krásy Šumavy

chalupa ve Velharticích
chalupa ve Velharticích | Zdroj: Jitka Erbenová / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Werichova chata se nachází blízko Velhartic u říčky Ostružné a v blízkosti široké mlýnské strouhy. Jan Werich do Velhartic jezdil rád a často. Do svého venkovského útočiště si zval i přátele a společně rybařili. Stavbu navrhl architekt František Zelenka, který byl v letech 1929 až 1932 zaměstnaný v Osvobozeném divadle. V blízkosti objektu se nachází Naučná stezka Velhartice.

S místem je však spojená i smutná událost. Právě tady Jan Werich ztratil vědomí a v nemocnici už se neprobral. Chalupu zdědila jeho vnučka.

Josef Vinklář a návrat do rodiště

Herec koupil chalupu kousek od místa, kde se narodil, v obci Jinolice. V chalupě neměl televizi a raději si zašel na pivo do místní hospůdky. Stavení bylo u rybníka, takže musela být provedena izolace. Vinklář se rozhodl vrátit život i staré peci. Růže na zahrádce mu vysadila jeho maminka a on je udržoval jako milou vzpomínku. Na chalupě trávil i poslední léto svého života. Chalupu vlastnil od šedesátých let a odkázal ji synovi. Ten ji prodal.

Helena Růžičková a chalupa ve Slatině

chalupa Heleny Růžičkové
chalupa Heleny Růžičkové | Zdroj: Czeva / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Poslední roky života trávila Helena Růžičková veškerý čas ve vesnici Slatina u Horažďovic, kde sbírala sílu na boj se zákeřnou nemocí. V obci má dokonce i žulový památníček.

Chalupa nepůsobí nijak okázale, a i po letech vypadá úplně stejně, jak když zde představitelka Marie Škopkové bydlela. O Heleně Růžičkové bylo známo, že svého jediného syna milovala velmi majetnicky. Proto mu nevyšlo manželství. Herečka měla v plánu dům odkázat vnučkám, ale už to nestihla, a tak nemovitost zdědila snacha, se kterou neměla dobré vztahy. Ta však nijak nezahořkla a rodinný majetek dál s láskou opečovává. Na domě nechala dokonce i kříž a stejnou poštovní schránku. Když se zastavil na návštěvu režisér Zdeněk Troška, novou majitelku chválil i za péči o interiér domu.

Zdroje článku: