V téměř neznámé československé detektivce Čtverec mizení se potkali velmi oblíbení herci

V téměř neznámé československé detektivce Čtverec mizení se potkali velmi oblíbení herci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pod taktovkou režiséra Františka Filipa vznikl v roce 1982 jeden z mnoha televizních filmů kriminálního žánru, kterému herci jako Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Jiří Adamíra, Petr Haničinec, Radoslav Brzobohatý, Alois Švehlík a řada dalších dodali určitou přidanou hodnotu.

Čtverec mizení – co ta dvě slova znamenají, to zůstává dlouho záhadou i kriminálnímu technikovi Šulcovi, kterého si zahrál charismatický Jiří Adamíra. Hvězdou filmu byl však Jaromír Hanzlík, který právě v tomto období zažíval nebývalou popularitu. Jeho herectví obdivovali nejen diváci v divadle a u televizních obrazovek, ale i herečtí kolegové, mnohdy o generaci starší. Z herců této generace byl považovaný za největší herecký talent.

Hanzlík, Švehlík, Brzobohatý, Haničinec
Hanzlík, Švehlík, Brzobohatý, Haničinec | Zdroj: © Česká televize

Hanzlík si zahrál novopečeného poručíka pražské kriminálky Pavla Bláhu, který po studiích na právnické fakultě čeká na svůj první případ. Je samozřejmě plný očekávání a nervozity, ale vidí případ jinak než jeho zkušenější kolega. Navenek však nenechává trému proniknout na povrch a snaží se tvářit lehkomyslně a suverénně. Možná s trémou bojuje i pomocí amatérských pokusů o kouzelnické triky.

Právě mladý a nezkušený Bláha v duchu doufá, že v případě jeho prvního případu nepůjde o šestákovou vloupačku, ale že svou kariéru zahájí pořádným případem. V té chvíli dojde v liduprázdné ulici ke střetu vozidla s člověkem. Náhodná nehoda je brzy vyloučená.

Další takzvaná krimi „jednohubka“ je bohužel na vkus dnešních diváků trochu pomalá. Divákům se především líbila učitelka autoškoly v podání okouzlující Hany Maciuchové, se kterou by se v té době asi učil rád řidičskému umění každý muž bez ohledu na věk.

Z diváckých recenzí

  • Tak nejdřív jsem si říkala, přímočará nuda doprovázená klasickou osmdesátkovou filmovou hudbou. A k tomu hustý, hodně hustý obsazení. Ale zhruba tak od půlky se to celkem svižně rozjelo. Musím říct, že Hanzlík byl naprosto bezchybný a ostatní, sakra, též. A ta rozehraná závěrečná hra u jednoho stolu, ta byla strhující. Skvělé herectví! Takže nakonec odcházím s velice dobrým dojmem z této nenápadné TV inscenace.
  • Velmi slušná česká detektivka, taková naše. Z našeho prostředí a s našimi detektivy. Žádní supermani, ale obyčejní lidé skvěle zahraní skvělými herci.

Na obrazovkách ČT1 si retro detektivní příběh z dílny Františka Filipa připomeneme jedenáctého srpna v podvečer.

Zdroje článku: