Kvíz pro milovníky českých pohádek, ověřte si své znalosti

Kvíz pro milovníky českých pohádek, ověřte si své znalosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bez pohádek si to nikdo z nás nedovede ani představit. Od malička je slýcháváme od našich rodičů, prarodičů nebo tetiček či strýčků a jsou cennou součástí naší lidové slovesnosti.

Z pekla štěstí

Pohádka „Z pekla štěstí“ je z dílny režiséra Zdeňka Trošky. S čerty se spřátelí Honza, když se mu podaří utéct verbířům. Honza je ve službě u sedláka, který má krásnou dceru Markýtku a panovačnou dceru Doru. Líná a panovačná Dora by měla ráda Honzu za muže, jenže tomu se líbí hodná a pracovitá Markýtka.

Dvanáct měsíčků

Tato pohádka se odehrává v zimě, kdy zem, lesy i pole jsou pokryty sněhovou pokrývkou. Ve vesnici v podhůří žije také jedna rodina, matka se dvěma dcerami. Jednu z dcer má matka raději. Je to rozmazlená dívka Květunka, která by se ráda fintila. K Vánocům dostane mnoho dárků, jsou to samé pěkné šaty. Maruška dostane jen jeden šátek, avšak i ten se líbí Květunce. A tak Maruška daruje sestře svůj jediný dárek k Vánocům. Maminku skvěle ztvárnila Veronika Žilková, Marušku Marie Majkusová a Květunku Ivana Korolová. Karla, který se vrací z ciziny, ztvárnil Roman Vojtek. Karel má v plánu vzít s sebou bratra Noska, se kterým se Maruška kamarádí, prodat chalupu a vrátit se zase do ciziny. Rychtář mu povídá, že by si mohl ještě vybrat nějakou nevěstu. Na to Karel odpoví: „No, uvidíme, rychtáři, jesli mi některá padne do oka.“

O zatoulané princezně

Král by rád, aby se princezna Jůlinka vdávala. Jenže ta o nějakých vdavkách nechce ani slyšet. Tak se vydá z rodné Královské Lhoty na cestu do světa. Během své cesty si najde kamarády, strašidla Mulisáka a vodníka Brčála. Zakouká se do mladého artisty Františka Kuldana, a tak se rozhodne, že tomuto člověku zachrání život. Na pomoc si vezme své kamarády strašidlo a vodníka. Princezna najde své štěstí a lásku mezi lidmi od cirkusu. Mezi lidmi od cirkusu se Jůlinka cítí nejlépe.

Čertí brko

Městečko Pytlov na úpatí kopce Pervidle je pod dohledem místních pekelníků. V městečku žijí řemeslníci a sedláci. Tím pádem jsou jejich přestupky a hříchy lidského pokolení zapisovány spravedlivě a neomylně kouzelným Čertím brkem. Jeden den se však stane něco neočekáváného. Čertí brko přestane fungovat. Mladý čert Bonifác má za úkol doručit nové Čertí brko na pobočku Pervidle. Bonifác to na své cestě nemá jednoduché. V Pytlově mu zdejší šejdíř hned brko ukradne. V tom okamžiku se to v Pytlově začíná obracet vzhůru nohama, protože městečko ovládnou místní vychytralci, podvodníci a lenoši. Dokonce místní obyvatelé uvěznili i samotného vládce pekel Lucifera. Bonifác tedy stojí před velkou výzvou, a to osvobodit Lucifera. Kromě toho se zakoukal do krásné Markétky.

Pohádka je natočena pod taktovkou Marka Najbrta. Herecké obsazení: Jan Cina, Ondřej Vetchý, Jana Plodková  a další

Víte, že režisér Najbrt obsadil Ondřeje Vetchého do role Lucifera, protože potřeboval někoho s přirozenou autoritou. Někoho, kdo vypadá jako čert a zároveň zvládne přesvědčivě autoritativní roli šéfa pekla.

Ověřte si znalosti o českých pohádkách v následujícím kvízu: