Znáš je všechny? Otestuj své znalosti hlášek z českých filmů a pohádek

Znáš je všechny? Otestuj své znalosti hlášek z českých filmů a pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Napřed jsme se dívali na pohádky. Spousta z nás z nich přešla na žánry sci-fi a fantasy. Vždy nás to totiž táhlo k neznámu a tyto žánry nám umožňují oprostit se od reality. Jaké byly ty úplně první?

 Pohádkový, fantasy a sci-fi žánr spolu mnohdy úzce souvisí. Patříte mezi fanoušky těchto žánrů? Není divu. Tajemno a nevědomost, jaký svět se před námi rozprostře v dalších několika vteřinách, nás nutí zůstat u televizních obrazovek a setrvat až do konce. Podívejme se na tyto filmy české výroby.

Perníková chaloupka z roku 1933 je první česká pohádka

Jako první zfilmovaná česká pohádka je označována Perníková chaloupka z roku 1933, která vypráví tradiční příběh o Jeníčkovi a Mařence. Film režíroval Oldřich Kmínek. Pohádka je trochu přikreslená. Kromě ježibaby se děti setkají také s anděly, a sice ve svých snech.

A ačkoli v dnešní době jsou populárnější jiné pohádky, tato pohádka byla ve své době, ale i o několik desítek let později pohádkou velmi oblíbenou a bavila nejen děti, ale také dospělé.

Modernější pohádky – Až opadá listí z dubu a Sim Salabim

Modernější pohádky jsou již více otevřené kombinaci s žánry sci-fi a/nebo fantasy. To je nečiní méně kvalitními, naopak otevírají dveře k naší představivosti a nutí nás je dokoukat až do konce.

Mezi modernější pohádky patří snímek Až opadá listí z dubu z roku 1991, který režíroval Václav Vorlíček a který se inspiroval dílem Bohumila Říhy. Tento film se nyní řadí k nostalgickým kouskům české kinematografie. Děti zažívají různá dobrodružství a setkávají se s kouzelnými bytostmi, což film činí pro nás velmi atraktivním.

Sim Salabim z roku 2008 je pohádkou ještě o něco modernější, pojednává o příhodách kouzelníka Sima. Ten se narodil v dávné době, ale objevil se v moderní době a musí se smířit s tím, že dnešní svět je založen na technologiích. Také rodiče se na tento film rádi dívají se svými dětmi, a to díky skvělému humoru pohádky. Film režíroval Viktor Tauš.

Baron Prášil nám otevřel cestu do filmové fantazie

Filmový snímek Baron Prášil je zcela výjimečný hned v několika ohledech. Dodnes je snímek podle mnohých klenotem české kinematografie, a to díky fantazii režiséra Karla Zemana, kterou musel probudit, aby se vypořádal s tím, jak film vlastně natočí. Speciální efekty v roce 1962 nebyly příliš rozšířené, a tak se rozhodl pro filmové triky. A snímek se mu opravdu povedl, měl pozitivní ohlas. Pan Zeman se rozhodl spojit živé herce, loutky i animace do jednoho snímku.

Kromě tohoto jsou vesmírná dobrodružství barona Prášila také spjata s počátkem české výroby v oblasti filmů žánrů sci-fi a fantasy. Baron Prášil se odehrává částečně ve vesmíru, tudíž v jiném než tom, jaký známe my.

I v těchto žánrech najdeme velké množství hlášek

Ačkoli tyto žánry v nás většinou napětí nevzbuzují a pouštíme si je, abychom si odpočinuli, nebrání to scénáristům vytvořit geniální dialogy. Některé jsou hodně vtipné a skvěle se hodí do určité scény. Dokážete tyto hlášky dokončit, když vám ukážeme pouze jejich část? Udělejte si náš kvíz a zjistěte, jak jste dobří v hláškách z českých pohádkových, fantasy a sci-fi filmů.

Každý z nás má svou oblíbenou hlášku z žánrů sci-fi, pohádek i fantasy českých filmů. Některé jsou vtipné, jiné naopak trefné a hodí se na určité životní situace. Jaká je vaše oblíbená hláška? Ať už pobláznila celý svět, nebo se u ní dnes již zasmějete pouze vy, má své kouzlo a splnila svůj účel tím, že vás pobavila a navždy uvízla ve vašem srdci. 

Zdroje článku: