Kvíz: České detektivní filmy nás provázejí již od roku 1912 - dokončete správně všechny hlášky

Kvíz: České detektivní filmy nás provázejí již od roku 1912 - dokončete správně všechny hlášky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud se poptáme lidí v našem okolí, je pravděpodobnější, že nám jmenují zahraniční detektivní film spíše než český. Přitom i ty naše mají jisté kouzlo. Pojďme si připomenout některé z nich.

Co se nám na detektivkách líbí

Než se však pustíme do vzpomínek na české detektivní filmy, pojďme si připomenout, proč se vlastně na detektivky díváme. Tyto filmy jsou často označovány jako krimi filmy. Detektivka a krimi jsou vlastně synonyma, pátrá se po zločinci, většinou vrahovi. Na onoho zločince se těšíme nejvíce a většinou je to jedna z našich nejoblíbenějších postav, pokud má jasný plán a motiv. Scény, kdy zločinec vysvětluje, proč se k tomuto plánu odhodlal a co ho k němu vedlo, jsou mezi námi diváky vůbec nejúspěšnější.

Také máme rádi napětí, nevíme, kam nás zavede další vodítko. Způsob, jakým detektiv či policie získají další stopu, je pro nás mnohem zajímavější než samotné řešení případu. Ty starší detektivky jsou oblíbenější než ty novější, a to z důvodu kratšího času (tudíž se vyšetřování netáhne donekonečna) a praktických efektů místo digitálních, které známe z moderní doby.

První český detektivní film vyšel v roce 1912

Pro peníze. Tak se jmenoval onen film, který byl natočen pro společnost Kinofa mužem jménem Antonín Pech. Nápad je jednoduchý: statkář je odsouzen, přestože je nevinný. Tento filmeček má několik zajímavostí, jednou z nich je, že herci, které vidíme ve snímku, byli většinou amatéři. Pokud bychom je chtěli vidět v jiných filmech či seriálech, měli bychom smůlu.

A ačkoli se jedná o původní snímek z roku 1912, v roce 1953 prošel rekonstrukcí, která se mohla držet jen několika ústřižků, navíc v negativu. Tudíž pokud se podíváme na verzi z roku 1953, film nemusí být ani autentický, ani kompletní. Film má 32 mezititulků a z nich 29 plní funkci suplování replik. Většinou posouvají děj o kousek dál. Další tři mezititulky jsou považovány za zbytečné, neboť popisují věci a události, které jasně vidíme sami.

Další zajímavostí je, že interiérové scény byly natáčeny v exteriéru. Na několika scénách je to patrné, v jedné si můžeme všimnout venkovního přístřešku, v další vítr rozhoupe utěrky na věšáku a celý film se odehrává na přímém slunci. Dalším raným českým detektivním filmem byl film A vášeň vítězí z roku 1918. Ten byl ale záhy zakázán kvůli obavám ohledně ohrožení mravního vývoje mládeže. Někdo tvrdí, že pravou první českou detektivkou byl Čaroděj z roku 1917.

Některé další české detektivky

Pokud se chcete podívat na nějakou českou detektivku, ale nemůžete si na žádnou svou oblíbenou vzpomenout, zkuste tyto detektivky, někdy zkombinované s dalšími žánry, a pobavte se.

Dobré detektivní filmy české výroby jsou Dáma s malou nožkou, Vražda v Ostrovní ulici, Případ s koncem, Případ se štěnicí, Vysoká hra, Ulička hříchu a lásky, Šílený lékař, Akord smrti, Otrávené světlo, Paklíč, Krok do tmy, Pelikán má alibi, Čtrnáctého u stolu, 13. revír, Detektiv Nick z New Yorku, Záhadný zločin či Záhada modrého pokoje.

Pamatujete si i hlášky z detektivních (krimi) českých filmů? Vyzkoušejte svého pamatováka i bystrost mysli a vyplňte náš kvíz zaměřený na doplnění hlášek z detektivních českých filmů.

Detektivní filmy nejsou pro každého, někomu přijdou nudné, nezáživné. Pokud jste se však orientovali ve většině zmíněných filmů, rozhodně to není váš případ. Detektivky donutí náš mozek začít přemýšlet a pozitivně stimulují naši mysl.

Zdroje článku: