Česká televize nabídne i film, který se nerodí v našich končinách každý den. Zahrál si v něm i Matěj Hádek a Adam Vacula

Česká televize nabídne i film, který se nerodí v našich končinách každý den. Zahrál si v něm i Matěj Hádek a Adam Vacula
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zabralo to devět let příprav, aby od českých tvůrců vzešel film Bod obnovy. Ten je čistou sci-fi, u níž se nemusí diváci stydět za to, že někomu naletěli nebo si špatně přečetli plakát. Chtělo to tedy spolupráci i ze Slovenska, Srbska a Polska, ale diváci z kina povětšinou odcházeli spokojení.

Bod obnovy zavede diváky do nedaleké budoucnosti, a tak zdánlivě nemožné by nemuselo být jen sci-fi. I když, rok 2041 je tak blízko, že podobné novinky bychom mohli uvítat ještě až za pár desítek let od okamžiku, kdy nám je tvůrci filmu přisoudili.

Svůj bod obnovy by nejspíš přivítali hlavně všichni milovníci dobrodružství, nadšenci do extrémních sportů, účastníci silničního provozu a oběti trestných činů. Má totiž schopnost vrátit člověka do života, pokud nezemřel přirozenou smrtí. Stačí k tomu pouhá drobnost, zálohovat si svou osobnost do digitální formy, aby se v případě potřeby tato záloha dala použít.

Agentka Em (Andrea Mohylová) právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy byl smazán a Em stojí tváří v tvář výjimečnému zločinu. Kriminalitu se bohužel ještě nepodařilo ani v budoucnosti odstranit.

Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti ukazuje jeden ze způsobů, jak by se dala využít moderní technologie. Zadarmo by to ovšem nebylo. Jak je vidět, systém má ještě malé mouchy, když někdo může bod obnovy jiné osobě smazat.

Kromě zmíněné Andrey Mohylové, Matěje Hádka a Adama Vaculy, který získal nebývalou popularitu v seriálu Zlatá labuť, se ve filmu objeví Václav Neužil, Milan Ondrík, Karel Dobrý, Agáta Kryštůfková, Jan Vlasák, Lucie Štěpánková a řada dalších herců.

Režisér a spoluscenárista Robert Hloz se tak trochu inspiroval vlastním strachem ze smrti, když přemýšlel, o čem by mohl být jeho první celovečerní film. Jako dítě byl doslova posedlý tím, že nechce zemřít moc brzy. Nápad se tak trochu nabídl sám. Jelikož Češi milují sci-fi, ale moc ho neumí natočit, byla to ta správná výzva.

Něco o hercích

Hlavní hrdinka příběhu, Andrea Mohylová, byla po přečtení scénáře nadšená, že bude součástí tak neobvyklého projektu. Když roli dostala, přistupovala k ní velmi svědomitě a začala pracovat doma v Beskydech na své fyzické kondici. Jenže dlouho se nic nedělo a ani telefonát s producentem Kallistou ji nijak nepovzbudil. Nikdo nevěděl, jestli se vůbec projekt rozjede. Andrea se tak rozhodla pro úplně jinou roli, a to být maminkou.

Krátce před porodem se konečně dozvěděla, že všechno klaplo a jde se točit. Na nějakou fyzickou přípravu jako kojící máma mohla zapomenout. Sotva zvládla změnu z brunety na blondýnu, jak se po ní chtělo.

Na natáčení si nejvíce pochvalovala Matěje Hádka, který k ní jako k neznámé divadelní herečce přistupoval moc hezky a vedl ji. Hodně vzájemnému napojení pomohlo i to, že jsou přátelé.

Na natáčení měla mimino a vzorného manžela, takže spíš než na samotné natáčení vzpomíná na zajímavé chvíle spojené s mateřstvím.

Matěj Hádek má na přípravy k natáčení úplně jiné vzpomínky. Musel se naučit hrát na klavír, což vůbec neuměl. Je také velkým fanouškem této metody oživení a určitě by neváhal si svůj bod obnovy vytvořit. V tom se trochu liší od svého kolegy Václava Neužila. Ten na tuto otázku odpověděl dost překvapivě:

Teď bych nechtěl mít takovou moc nad svým životem, že bych byl zároveň i Bůh, který se rozhoduje o tom, jestli budu žít věčně…

Film je spolu s dalšími novinkami součástí podzimního vysílání České televize.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Press kit Bioscop,
  • Autorský text