Celebrity pod lupou: Vlasta Fialová svou krásu a talent prodala už v prvním filmu

Celebrity pod lupou: Vlasta Fialová svou krásu a talent prodala už v prvním filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Divá Bára byl v mnoha ohledech výjimečným počinem. Natočil ho začínající režisér, z hlavní představitelky udělal hvězdu a kromě pěti milionů domácích diváků se film velice dobře zapsal i v zahraničí. Tato adaptace povídky Boženy Němcové neměla chybu.

Když připravoval Vladimír Čech svůj film, věděl, že potřebuje do hlavní role opravdu výjimečnou ženu. Vyhlásit konkurs a doufal, že se někde v zemi najde dívka, která by splňovala jeho požadavky. Vlasta Fialová byla v té době elévkou opavského divadla a ani nedoufala, že by mohla uspět. Navíc na konkurs přijela kvůli opožděnému vlaku pozdě. Maskér ji už ani nechtěl nalíčit. Před kamerou se ocitla poprvé.

Režisér byl jejím exotickým vzhledem a temperamentem unešený. Když se dozvěděl, že dobře plave a skáče po hlavě do vody, měl o obsazení hlavní role jasno.

Kritika na novou hvězdu reagovala dobře, jen někteří závistivci debatovali o mravní čistotě filmu, kde se mladá dívka „nedůstojně“ v noci koupe pod širým nebem. V této scéně však měla mladá kráska dublérku, přestože v tisku se objevila zpráva, že k natáčení scény musela mít mladá herečka povolení od matky.

Film Divá Bára se úspěšně promítal i v netradičních zemích, jako bylo Japonsko, státy Jižní Ameriky nebo Afriky, a dokonce šlo o první barrandovskou produkci, která se dostala do Austrálie.

Natáčelo se na Šumavě, v obci Stará Hůrka, kterou těsně předtím opustilo vysídlené německé obyvatelstvo. „Škaredý jezero" je jezero Laka. Krátce poté, co obec posloužila jako kulisa filmu, stala se díky své blízkosti k Německu součástí zakázané zóny hraničního pásma. Později byla navíc v blízkosti vojenského újezdu Dobrá Voda. Všechny budovy vesnice v dalších letech srovnal komunistický režim zcela se zemí. Do dnešních dnů se zachovala jen kaple Ábelů, kterou lze ve filmu též zahlédnout.

Život hvězdy ji však nečekal

Vlasta Fialová
Vlasta Fialová | Zdroj: Archiv Národního divadla Brno / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 cz

Vlasta Fialová odmítla angažmá v Národním divadle a nenechala se zlákat ani na vinohradskou divadelní scénu. Z Opavy zamířila do Státního divadla v Brně. Tím se ztratila z očí filmových režisérů, kteří ponejvíce hledali herce v Praze. Hrála pouze v devatenácti filmech, většinou malé role. Kromě Divé Báry stojí za zmínku film Legendy o lásce v režii Václava Kršky, politické drama Botostroj zacílené protibaťovsky, kde byla sympatickou sekretářkou, nebo role v detektivní komedii Touha Sherlocka Holmese.

Herečka si nezájem filmových režisérů moc nepřipouštěla. Byla častým hostem v rádiu i v televizních pořadech. O krásné divadelní role neměla nouzi a diváci ji na jevišti měli rádi nejen kvůli hezkému vzhledu, ale i kvůli temperamentu a zajímavě zabarvenému hlasu.

Zdroje článku:
  • České filmové nebe, Pavel Taussig, vydalo XYZ, ISBN 978-80-7505-903-1,
  • csfd.cz,
  • Autorský text