Celebrity pod lupou: Ve filmech puntičkář a strážce morálky, v soukromém životě pověstný Casanova. Josef Bláha to s ženami uměl

Celebrity pod lupou: Ve filmech puntičkář a strážce morálky, v soukromém životě pověstný Casanova. Josef Bláha to s ženami uměl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Josef Bláha se narodil ve Slovinsku a po mamince v sobě měl i italskou krev. Možná právě proto dokázal okouzlit nejednu hereckou kolegyni, aniž by byl vzhledově atraktivní. Nejspíš vládl dobře slovem, a to řečí, kterou se začal učit až v jedenácti letech, kdy se s rodinou přestěhoval do Písku.

Odtud pocházel jeho otec, který ve Slovinsku pracoval jako lesní inženýr. Zamiloval se tam a založil rodinu. Tři roky po Josefovi se narodil jeho bratr Drugomir. Když se celá rodina přesunula do Československa, v Písku se dlouho neohřála a jejich domovem se nakonec stala Praha.

Josef se učil jazyk rychle a k tomu sbíral úspěchy na sportovním poli. Nakonec mu učarovalo divadlo. Po dvouleté obchodní škole chtěl jít studovat herectví, jenže přišla válka, a tak se mu studia trochu protáhla. První filmová role přišla v roce 1947 v husitském filmu Jan Roháč z Dubé.

O dva roky později se na Štědrý den oženil s nadšenou ochotnicí Bohunkou a měl s ní syny Pavla a Jiřího. Na rozdíl od manželství, Divadlu na Vinohradech byl věrný 40 let a do roku 1991 vytvořil více než 140 postav.

V manželství nikdy neměl v úmyslu odejít od rodinného krbu, ale šeptalo se, že každý divadelní zájezd byl dobrou příležitostí, aby se pobavil s některou hereckou kolegyní. Herečka Jiřina Švorcová ve své životopisné knize zmínila, že dokonce dokázal pobláznit i Ivu Janžurovou, která to však brala mnohem vážněji než on. Tenkrát prý musela zasáhnout jeho manželka, aby manžel pletky hned ukončil. Jinak to musela být velmi tolerantní žena.

Josefa Bláhu si především vybavíme jako policejního inspektora Brůžka v Hříšných lidech města pražského a v Panoptiku města Pražského. Objevil se také jako šéf mimořádně důležité výpravy v seriálu Návštěvníci a jako ředitel kouzelnické školy ve filmu Dívka na koštěti, kde měla chudák Saxana zůstat po škole 300 let.

Se svým nejlepším přítelem Vlastimilem Brodským se kromě Návštěvníků objevil jako skladatel Karát v komedii Hodíme se k sobě, miláčku? a asi nejzábavnější byl jako otec Pavelka ve filmech Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze.

S Vlastimilem Brodským tvořili zábavnou dvojici a občas sehráli před mladšími kolegy dvojici, která se nesnáší a jde si po krku. Bavili se tím a jejich hádky byly pověstné.

Manželka Bohumila to s nevěrným manželem vydržela celý život. Když onemocněl rakovinou jícnu, starala se o něj jak nejlépe uměla až do jeho smrti v roce 1994, kdy mu bylo 70 let.

Zdroje článku: