Celebrity pod lupou: Svatopluk Beneš jako elegán stvořený pro role milovníků, intelektuálů a gentlemanů

Celebrity pod lupou: Svatopluk Beneš jako elegán stvořený pro role milovníků, intelektuálů a gentlemanů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Při pátrání po hercích zářících v černobílých československých filmech v rolích šarmantních elegánů bude Svatopluk Beneš nejspíš první herec, který se vám v paměti vybaví. Právě tyto role z něj ve 30. a 40. letech udělaly jednoho z nejslavnějších herců, ze kterého fanynky omdlévaly.

Svatopluk Beneš (1918–2007) k herectví tíhnul od mládí. Přestože ho rodiče dali studovat na gymnázium, zběhl do Prahy studovat na konzervatoř. Absolvoval v roce 1937 a až do roku 1950 byl členem Divadla na Vinohradech. I přes jeho pověst milovníka, kterému padaly ženy k nohám, byl v soukromém životě ženatý jen dvakrát. Poprvé se oženil s křehkou baletkou Evelýnou Koszlerovou ještě za války, ale manželství nemělo dlouhého trvání.

Podruhé stanul před oltářem v roce 1946 s Boženou Truhlářovou, se kterou byl ženatý celý život. Nabízí se tedy dvě úvahy. Buď byla Božena neuvěřitelně tolerantní manželkou, anebo všechny ty příběhy o milostných avantýrách Beneše s nejkrásnějšími a nejslavnějšími herečkami té doby byly jenom fámy. S manželkou měl syna Svatopluka a dceru Alexandru. Celý život strávili na Vinohradech a jeho potomci tam zůstali i po jeho smrti.

Svatopluk Beneš, 1938
Svatopluk Beneš, 1938 | Zdroj: Public domain (re-photo by David Sedlecký), Wikimedia commons

Výčet filmových a divadelních rolí Svatopluka Beneše je velmi pestrý a obsáhlý. Přestože jeho elegance a uhlazenost nezapadala do ideálu herce v socialismu, dokázal se uplatnit v rolích různých lordů, sluhů a gentlemanů. Diváci si ho nejspíš vybaví jako nadporučíka Lukáše v často reprízovaném filmu Dobrý voják Švejk. Ženy každého věku si ho zamilovaly jako Ríšu v Pohádce máje (1940), kde se objevil s Natašou Gollovou

Velice rád vzpomínal na herecké partnerství s Rudolfem Hrušínským, se kterým se před kamerou potkal hned dvanáctkrát. Asi nejznámější film, kde si spolu zahráli, byl Hostinec „U kamenného stolu“ (1948), kvůli kterému měli potom oba na pár let na Barrandově utrum.

I přes tvrzení jiných herců, že vstoupili do komunistické strany jen proto, aby mohli hrát, Beneš to nikdy neudělal. V listopadu 1989 vrátil i titul Zasloužilý umělec a vyznamenání Za vynikající práci, aby dal jasně najevo, že si takového ocenění neváží. V roce 1997 obdržel Cenu Thálie za celoživotní dílo.

V pozdějších letech ho diváci mohli vidět třeba v seriálu Byl jednou jeden dům (1974), Dynastie Nováků (1982), My holky z městečka (1985) nebo Cirkus Humberto (1988). Přestože ve stáří trpěl oční chorobou a byl téměř slepý, objevil se ještě v roce 2003 ve filmu Želary.

Zdroje článku: