Celebrity pod lupou: Jiří Pleskot hrál charakterní role klidných mužů, o lásku se ale v soukromém životě porval do krve

Celebrity pod lupou: Jiří Pleskot hrál charakterní role klidných mužů, o lásku se ale v soukromém životě porval do krve
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nedávno uplynulo 102 let od narození noblesního herce s podmanivým hlasem. Jeho rodištěm je Milostín u Rakovníka. Jiří Pleskot po válečném totálním nasazení nejprve studoval dějiny umění na Univerzitě Karlově v Praze, ale láska k herectví ho nakonec přivedla k divadlu, kterému se věnoval po celý život.

Po studiích působil v divadlech v Mladé Boleslavi a v Hradci Králové, ale jeho osudovou scénou bylo Divadlo na Vinohradech, kde vytvořil za 40 let přes 120 rolí. Byl také velice žádaný ve filmu a televizi. Většina jeho rolí vycházela z jeho skutečného charakteru. Hrál laskavé a moudré muže.

Jiří Pleskot, Regina Rázlová, Dana Medřická ve filmu Pučálkovic Amina
Jiří Pleskot, Regina Rázlová, Dana Medřická ve filmu Pučálkovic Amina | Zdroj: Kropta / © Česká televize

Rvačka jako z filmu

Jen jedenkrát v soukromém životě nedokázal své emoce ovládnout a mohla za to jeho herecká kolegyně a manželka Jiřina Jirásková. S o devět let mladší herečkou se seznámil právě v divadle a hned z toho byla velká láska. Tedy alespoň pro něj. Idylka trvala dva roky, kdy si plánovali společný život a děti.

Jenže Jiřina Jirásková se zamilovala do zadaného Jiřího Valy a odloudila ho své herecké kolegyni Jiřině Švorcové. Jak už to bývá, většinou o nevěře vědí všichni kolem, ale jen ti, co jsou podváděni, nic netuší. Když nakonec utajený milostný románek praskl, Jiří Pleskot se rozhodl, že si to s Valou vyřídí jako chlap s chlapem.

Svého soka v lásce zastihl v divadelní šatně a byla z toho rvačka, o které se ještě dlouho mluvilo. Následovala žádost o rozvod, protože nevěru tolerovat nehodlal.

Jiřina Jirásková moc šťastná s Valou nakonec nebyla. Aniž by ho do svých plánů zasvětila, otěhotněla a doufala, že si tak kolegu, který byl mezi ženami velmi oblíbený, pojistí. To se ale přepočítala. Vala o dítěti nechtěl ani slyšet a návrat k rozvádějícímu se manželovi nepřipadal v úvahu. Jirásková šla na potrat a už nikdy děti mít nemohla.

Na druhou svatbu si počkal

Jiří Pleskot sám nezůstal a za druhou manželku si vybral Olgu Čuříkovou. Se svatbou raději nespěchal a k oltáři ji vzal po patnáctileté známosti. Zvláštní je, že k svatbě pomohla Jirásková, která se s Olgou Čuříkovou přátelila. Jirásková i Pleskot s partnerkou měli chalupy ve stejné vesnici, v Malenicích u Volyně.

Jiří Pleskot zemřel po dlouhé nemoci v roce 1997, ve věku 75 let. Malenice měl tak rád, že si je vybral za místo posledního odpočinku.  

K jeho nezapomenutelným rolím patří zejména postava prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Dny zrady.

Připomenou si ho můžete v poněkud odlehčenějším žánru v komedii Pučálkovic Amina, která je ve vysílání ČT1 29. 6. ráno.

Zdroje článku: