Celebrity pod lupou: Jean Marais jako ztělesnění romantického hrdiny

Celebrity pod lupou: Jean Marais jako ztělesnění romantického hrdiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jen stěží si lze představit francouzské romantické filmy bez této herecké ikony. Na to, aby se se prosadil, musel však tvrdě dřít, protože prostředí, ze kterého pocházel, nebylo zrovna ideální pro rozvoj ducha a rozvíjení talentu.

Narodil se jako Jean Villain-Marais 11. prosince 1913 v severofrancouzském přístavu Cherbourg. Prožil bouřlivé dětství, často býval vyloučen ze školy. Jeho matka si k němu nedokázala najít vřelý vztah a otec ho opustil. On matku miloval, přestože z její strany se o vřelosti nedalo hovořit. Herectví nikoho v rodině nezajímalo, ale on si tuto profesi vysnil už v dětství, přestože talent v něm nikdo dlouho neviděl. Neuspěl, když se hlásil na pařížskou konzervatoř, a tak bral hodiny herectví u Charlese Dullina. Vydělával si prací v divadle a příležitostnými brigádami.

Smůlu prolomil v roce 1937, když potkal Jeana Cocteaua, známého francouzského spisovatele, který se stal jeho celoživotním přítelem. Jemu Marais vděčí za velkou část svých úspěchů. Cocteau dal Maraisovi první významnou hereckou práci v divadelní hře. Byla to role bez textu, ale umožnila mu předvést, co v něm je. Další příležitosti v divadle na sebe nenechaly dlouho čekat.

Povzbuzován svým přítelem, zkusil se prosadit i ve světě filmu. Příležitost mu na doporučení přítele, který napsal scénář, dal Jean Delannoye ve filmu Věčný návrat. Romantický hrdina, to byla role přesně pro Maraise. Právě tímto filmem začala jeho karéra trvající přes půl století.

Po účinkování v dalších Cocteaunových filmech se stal jedním z nejobdivovanějších a nejslavnějších herců své generace. Celé dvě dekády byl nejžádanejším hercem všude tam, kde byli koně, meče a velká milostná dobrodružství. Filmy jako Hrabě Monte Christo, Hrbáč, Kapitán Fracasse nebo Železná maska se dodnes úspěšně objevují na televizních obrazovkách nejen ve Francii.

Kromě romantických hrdinů se objevil i v komediích. U nás je asi nejznámější série filmů s Fantomasem, kterou natočil po boku úžasného komického génia Louise de Funèse. Ve filmu a v televizi se objevoval až do osmdesáti let. Jeho náhlá smrt v Cannes v listopadu 1989 šokovala celý národ. Bylo mu však už 85 let. Až do smrti se stále aktivně věnoval malbě, poezii a sochařství.

Tentokrát si připomeneme film Železná maska z roku 1962

D'Artagnan, slavný kapitán mušketýrů mladého krále Ludvíka XIV., si žije bezstarostným životem plným dobrodružství, kde nechybí souboje a krásné ženy. Dál vyhrává slavné bitvy, svádí krásné ženy a úspěšně uniká svatebním osidlům.

Zrovna začínají jeho milostné pletky s paní de Chaulmes, když ho kardinál Mazarin pověří úkolem přivézt vězně z ostrova Svaté Markéty. Nikdo nesmí znát původ a tvář mladého muže, který je zřejmě nebezpečím číslo jedna pro celou Francii. Ale d'Artagnan přijíždí pozdě, na ostrově je poprask. Nejobávanější vězeň uprchl.

Začíná příběh plný intrik, lásky a obnažených mečů. Začíná odkrývání tajemství muže se železnou maskou, na kterém se podílejí věčně mladý Jean Marais, krásná Sylva Koscinaová a rozverný Jean Rochefort.

Jedná krásná poznámka k filmu zveřejněná spokojeným divákem na ČSFD:

Chtěl bych žít ve světě, kde jediná práce chlapa je dvořit se krásným ženám. Chtěl bych žít ve světě, kde se žena brání fackou a ne žalobou. Chtěl bych žít ve světě, kde ženská tahá chlapy za nos a je u toho zároveň k sežrání, ne na zabití. Chtěl bych žít ve světě, kde když mě na.ere nějakej týpek, namíříme na sebe kordy a ne telefony. Chtěl bych žít ve světě, kde i lumpové mají styl…

Ve vysílání 20. července odpoledne na ČT2.

Zdroje článku: