Celebrity pod lupou: Eva Gerová-Šanovcová točila s Mandlovou a dlouhověkost jí předpověděl astrolog ze sorbonnské univerzity

Celebrity pod lupou: Eva Gerová-Šanovcová točila s Mandlovou a dlouhověkost jí předpověděl astrolog ze sorbonnské univerzity
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stejně tak v horoskopu, který dostala od otce až v dospělosti, nebyla zmínka o tom, že by se stala slavnou hereckou hvězdou, ale měla být dvakrát vdaná a dožít se vysokého věku. Hvězdy nelhaly, jen se zapomněly zmínit, že si Eva Gerová v mládí udělá tříletý výlet do světa filmu a stihne hrát ve 12 snímcích.

Pro někoho je herectví vším a dokáže se pro pomíjivou slávu vzdát mnoha jiných věcí. Eva Gerová mezi takové herečky nepatřila a rozhodla se žít poklidný rodinný život, přestože měla dobře našlápnutou hereckou kariéru. Talent se u ní nedal popřít a první roli dostala ve filmu Manželství na úvěr ještě během studií na dramatické konzervatoři. Za necelé tři roky dostala šanci ještě jedenáctkrát.

Potom se ze světel reflektorů ztratila. Teprve ve stáří se objevila v několika televizních pořadech a dokumentech. Obzvláště zajímavé byly její vzpomínky na První republiku. Neviděla ji tak romanticky jako lidé, kteří v té době nežili. Vzpomínala na ulice plné žebráků i na to, že u nich doma i desetkrát za den někdo zazvonil a prosil o kousek chleba. Jako dívka tak většinou své kapesné hned rozdala. Zmínila, že bída nebyla jen osudem nevzdělaných lidí, ale často měli existenční problémy i vystudovaní lidé, kteří jednoduše neměli rodinný majetek, aby si třeba založili lékařskou praxi. Krušný život měli i drobní řemeslníci, protože za směšné peníze museli odvádět stoprocentní práci. Jako kontrast k velké bídě bylo v této době také plno okázalosti a lesku. Obchody byly plné luxusního zboží, které si ale nemohl koupit každý, přestože poctivě pracoval. I móda byla velice nákladná, a proto si většina žen dokázala slušivé šaty ušít doma.

Dokonce i Adina Mandlová, která předváděla u Podolské luxusní modely, si nekupovala drahé věci, ale nechávala si šít oblečení u domácí švadlenky.

Eva Gerová s Adinou natáčela a dobře si na ni pamatovala. Byla o deset let starší a už slavná, takže k ní trochu vzhlížela. Vyjadřovala se o ní jako o krásné a inteligentní ženě, která byla navíc velice vtipná. Jen vůči mužům byla velmi ironická, jako by si prožila nějaké velké zklamání. S Adinou točila Svatební cestu a Bílou vránu a strávila s ní hodně času.

Viděla ji očima mladé dívky, tedy úplně jinak, než ji vnímali novináři, kolegové a fanoušci. Popsala ji jako veselou na veřejnosti, ale velice zachmuřenou v soukromí. Za většinu jejích problémů mohli muži, kteří chtěli mít i doma oslnivou hvězdu.

Za první film v šestnácti letech Gerová dostala tisíc čtyři sta korun, ale časem už dostávala i dvanáct tisíc, což bylo už hodně peněz. Přesto se jednoho dne rozhodla, že přijme nabídku k sňatku a bude se starat o rodinu. Svého rozhodnutí nikdy nelitovala. Místo herectví si zamilovala knihy a byla vděčná, že se na rozdíl od mnoha svých kolegyň rozhodla pro syna a poklidný život. Eva Gerová zemřela 5. 6.2013 ve věku 93 let.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • České nebe filmové, Pavel Taussig, XYZ. ISBN 978-80-7505-903-1,
  • Autorský text