Celebrity pod lupou: Catherine Deneuve jako poslední žijící ikona francouzské kinematografie

Celebrity pod lupou: Catherine Deneuve jako poslední žijící ikona francouzské kinematografie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý někdy viděl film s okouzlující blondýnou, kterou nazývají reinkarnací francouzského šarmu. Za více než šedesátiletou hereckou kariéru natočila přes 130 filmů. Nikdy nebyla divadelní herečkou. Jak sama přiznala, nebyla pro divadlo stvořená.

Také ráda tvrdila, že nikdy neupřednostňovala práci před soukromým životem. Fim jí ale dával určitou svobodu. Stihla tak vychovat dvě děti a okouzlit čtyři muže, kteří ji přivedli k oltáři. Jako jedna z mála hereček nikdy nezažila období, kdy by nebyla populární. Byla vždy krásná, což vycházelo z její původní touhy pracovat ve světě módy, s výborným zdravím. To vše navzdory tomu, že až donedávna neodložila cigaretu a kouřila několik krabiček za den. Teprve po malé mozkové příhodě v roce 2019 přešla na elektronické cigarety.

Catherine Deneuve je skutečně jedinou herečkou, u které čas neměl žádný vliv na její kariéru a jejíž cesta je zároveň syntézou všeho, co ženy její generace zažily, o co usilovaly a co získaly. 

Říká se, že je chladná a tajemná. Má pověst, že nedává najevo nic ze svých osobních myšlenek, radostí, trápení ani svého soukromého života. Dokázala ochránit svou rodinu i lásky před zvědavostí časopisů a veřejnosti.

Pracovala s největšími filmaři z celého světa. A mnohokrát za svou práci byla oceněná. Role si vždy vybírala podle dobových zvyklostí, mísících dějiny kinematografie a postavení žen ve společnosti, což vysvětluje, proč se stala největší francouzskou hvězdou.

Pózovala na obálce Playboye

Roman Polanski, který ji režíroval v hororovém filmu Hnus, přesvědčil Catherine Deneuveovou, aby zapózovala nahá pro Playboy a propagovala film. Výzvu přijala a pózovala před Davidem Baileym, který se krátce na to stal jejím manželem. S nahotou ve filmu neměla problém, jen si posteskla, že se při takových scénách cítí opuštěná.

Žije na rue Bonaparte v Paříži

Catherine Deneuve žije od roku 1977 v bytě na rue Bonaparte naproti kostelu Saint-Sulpice. V módním časopisu Elle přiblížila svůj každodenní život v sousedství:

Žiji docela jednoduše. V této čtvrti Saint-Sulpice žiji dlouhou dobu. Lidé mě znají, venčím svého psa a nosím si nákupy. Nevycházím z domu, abych se vřítila do přistaveného auta s tmavými brýlemi. Jezdím sama. Mám extrémně privilegovaný život, ale v docela přirozeném prostředí.

Herečka také vlastnila venkovský dům v Normandii nedaleko Gerverny, ze kterého se stal luxusní hotel, bistro a gurmánská restaurace. 

Navzdory svému věku se nijak neomezuje a s vnučkou si klidně vyjde na rapový koncert.

Šarmantní francouzskou herečku si připomeneme po boku Omara Šharifa v historickém filmu Mayerling první prázdninový týden na ČT1.

Zdroje článku: