Celebrity pod lupou: Brigitte Bardot vyměnila věčnou slávu za práva zvířat v době, kdy tento problém ještě nikoho nezajímal

Celebrity pod lupou: Brigitte Bardot vyměnila věčnou slávu za práva zvířat v době, kdy tento problém ještě nikoho nezajímal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě o tom je unikátní dokument Brigitte Bardotová, rebelka s příčinou, který je v nabídce České televize 10. července večer. V roce 1973, na vrcholu své slávy, Brigitte Bardot upozadila hereckou kariéru, aby bránila životy zvířat. Pro ni se tato cesta nakonec stala životním posláním.

Nikdo, především muži, neuměl pochopit, že tak obdivovaná žena, která byla idolem krásy, zase tak moc o uctívání nestojí. Nejžádanější blondýna své doby uměla se svým šarmem a popularitou pracovat tak, aby se o problémech s právy zvířat začalo mluvit. A trpělivost se jí vyplatila. Začaly se k ní přidávat i další celebrity.

Hvězda, která v 60. letech přispěla k emancipaci žen, nakonec obrátila společnost ke svému novému zájmu. Prostřednictvím původních archivů sleduje tento dokument a celoživotní úsilí okouzlující blonďaté Francouzky. Ze své cesty neustoupila ani v období, kdy lobovala v Kanadě proti zabíjení tuleních mláďat kvůli kožešině a bylo jí vyhrožováno smrtí.

Své volby upřednostnit aktivismus před filmovou slávou nikdy nelitovala. Když zakládala nadaci, vydražila všechny své šperky, aby měla něco do začátku. Získala 3 miliony franků. To, co považovala ve své práci za nejtěžší, bylo to, že byla ve svém poslání průkopnicí a neměla žádný vzor, jak postupovat.

Brigitte Bardot nepolevila ani ve stáří a stále se snažila i ve své rodné Francii upozorňovat na šílené zacházení se zvířaty na jatkách, kde by mohly problém řešit kamery. Macrona odsoudila za jeho zviditelňování se na lovech pro zábavu.

Na její nadaci se obracela i celá řada prostých lidí, kteří se potýkali s byrokracií. Mezi nimi byla třeba žena, která si odchovala divočáka a chtěla si ho ponechat jako domácího zvířecího společníka. Nicméně úřady to shledaly jako nevhodné a divočák měl být utracen, a to i přesto, že měl postavený velký výběh s naprostým komfortem. Dalším kuriózním případem byl třeba kohoutek, který se proslavil tím, že okolním vesničanům vadilo, že kokrhá.

Jak je vidět, svět potřebuje ještě mnoho dalších BB, protože bývalá herecká hvězda v září oslaví devadesátiny.

Bez ohledu na kritiku a kontroverze, které ji obklopovaly, zůstává Brigitte Bardot hlavní kulturní ikonou dvacátého století. Když poprvé vstoupila na scénu, představovala nový pocit svobody. Obrazovku rozzářila divokou přirozeností, která zapůsobila na mladou generaci konce 50. a 60. let 20. století. Její smysl pro styl ovlivnil to, co ženy po celém světě nosily a stále nosí. Bardot výstřih (doširoka otevřený krk, který odhaluje obě ramena) je pojmenován po ní. Kostýmy ve svých raných filmech zpopularizovala trend bikin. Zpopularizovala také město Saint-Tropez, kde má jednu z nemovitostí a udělala z něj turistickou atrakci. Dokonce je podle ní pojmenovaná i jedna růže.

Není divu, že jako někdo tak úzce spojený s Francií byla požádána (a souhlasila), aby se stala oficiální modelkou pro bustu Marianne, francouzského státního znaku a symbolu osvobození. Lukrativní nabídky z Hollywoodu ji nechaly chladnou.

Zdroje článku: