Celebrity pod lupou: Bořivoj Navrátil laskavost otiskl i do svých rolí. Často hrál vlídné a moudré muže a humor mu nebyl cizí

Celebrity pod lupou: Bořivoj Navrátil laskavost otiskl i do svých rolí. Často hrál vlídné a moudré muže a humor mu nebyl cizí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do paměti televizních diváků se zapsal jako velice aktivní herec, který byl velice žádaný pro role v televizní produkci. Vytvořil celou řadu rolí v televizních filmech a známe ho i ze seriálů. Kromě toho měl i pestrou divadelní kariéru, byl výjimečným interpretem čtených textů a oblíbený pedagog.

Start do života neměl jednoduchý. Maminka mu zemřela na tuberkulózu a otec péči o dva syny nezvládl a sáhl si na život. Bořivoj i bratr tak zůstali u své tety, ta však měla i své děti a blížila se válka. Přesto své dětství považoval za šťastné. Dokonce oba s bratrem dostali možnost vystudovat vysokou školu. Bořivoj už na obchodní akademii snil o herecké škole, ale to mu nebránilo, aby se bravurně naučil těsnopis a psaní na stroji. Dokonce v těchto dovednostech vyhrával soutěže.

Tyto dovednosti měl jako součást rezervního plánu, kdyby mu nevyšlo studium na JAMU. Bál se zbytečně. Na školu se dostal, ale znalosti z obchodní akademie využil pro přivýdělek ke studiu. Ještě předtím se ale musel poprat s vadou řeči, protože ráčkoval.

Teprve třetí angažmá po škole bylo pro herce zásadní. Dostal se do Státního divadla v Ostravě, kde se potkal například s Jiřím Adamírou a Josefem Langmilerem. Hodně se od nich naučil. Brzy byl jako doma i v ostravském televizním studiu, které vysílalo živě, a to byla pro mladého herce dobrá škola. Užil si hezké tři roky, než odešel do Prahy, když vyhrál konkurz do nově založeného mimického sboru činohry v Národním divadle. Odtud byl jen krůček k tomu, aby se stal řádným členem činohry. Měl to štěstí, že se potkal s Jaroslavem Marvanem nebo se Zdeňkem Štěpánkem.  

Kvůli jedné roli si na doporučení režiséra Macháčka oholil hlavu a začaly se dít věci!!!

Nabídky na role darebáků se mu hrnuly nejen z divadla, ale i od filmu a z televize. Naštěstí bylo více rolí, kde hrál kladné hrdiny. Za všechny role můžeme jmenovat předsedu Světové rady v televizním seriálu Návštěvníci. Nevyhnuly se mu ani role podivínů, například v úspěšném filmu Petra Zelenky Knoflíkáři. Párkrát se také objevil na obrazovkách v bílém plášti. Primáře si zahrál například v komediích Pozor, vizita! nebo Sestřičky.

Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil v seriálu Tunel Omega | Zdroj: Milan Bauman / CC BY-SA 4.0

Jedna role mu výrazně ovlivnila život. Když jednou v Bratislavě v pauze na oběd v jídelně přehodil ladně nohu přes opěradlo židle, režisér Ján Piroh usoudil, že je sportovně založený a nabídl mu roli ve filmu Sagarmatha o československé horolezecké expedici, která se snaží zdolat Mount Everest. Nabídku přijal, ale během natáčení si sáhl na dno svých sil. Přestože poctivě před natáčením trénoval v Himálajích, plaval, běhal, jezdil na kole, dostal při natáčení vysokohorskou nemoc a při otoku plic mohl i umřít. Vzal to jako znamení a od té doby pravidelně cvičil a chodil na dlouhé procházky.

Bořivoj Navrátil rád vzpomínal na své rozhlasové role, kterých si hojně užil na studiích v Praze, Brně i Ostravě. Rád také četl na pokračování a posluchači jeho hlas milovali.

Bořivoj Navrátil se také 20 let věnoval pedagogické práci na konzervatoři. Žil na Vinohradech ve Francouzské ulici, č.p. 145/ 22.

31. října to bude 13 let, co Bořivoj Navrátil ve věku 78 let podlehl rakovině.

Zdroje článku: