Celebrity pod lupou: V žilách Borise Rösnera kolovala modrá krev a tušil, že na světě nebude dlouho. Mohla za to kletba

Celebrity pod lupou: V žilách Borise Rösnera kolovala modrá krev a tušil, že na světě nebude dlouho. Mohla za to kletba
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Boris Rösner byl především divadelní herec, ale občas si odskočil i před kameru. Zanechal tak po sobě přece jen hereckou stopu. Jeho kolegové vzpomínají na jeho pevný charakter a lásku k profesi. Nezajímaly ho role v seriálech pochybné kvality a nikdy by svou tvář neprodal do reklamy.

Typově velmi zajímavý umělec, který svou vizáží i hlasem budil respekt a působil trochu ďábelsky, pocházel ze starého šlechtického rodu původem z Německa. Teprve počátkem 18. století se objevili jeho předci v Čechách. Nebylo by zase tak těžké si představit, že by Boris žil i před pár staletími. Měl auru aristokrata a určitou noblesu. I on si postěžoval, že se narodil moc pozdě a lépe by se mu žilo o pár století dříve. Možná i proto na divadle dokázal historické postavy tak dokonale ztvárnit. Dělal to s láskou a s talentem, který dostal do vínku od rodičů.

Jeho otec byl skladatel a herec s uměleckým jménem Mirko Čech a matka herečka Jarmila Horská. S otcem nežil, ale s matkou putoval po celé zemi, podle toho, kde zrovna měla angažmá. A právě to předurčilo jeho osud. Nikdy nepomyslel, že by dělal něco jiného než herectví. Na konzervatoř ho sice matka nepustila a trvala na gymnáziu, ale když odešel studovat na DAMU, už nic nenamítala. Asi tušila, že před herectvím syna jednoduše neochrání.

Rodičů si mladý herec moc neužil. Otec zemřel ještě před padesátým rokem a matce bylo třiapadesát, když odešla za ním. Borise to nijak nezaskočilo a ani on sám nepočítal s dlouhým životem. Podle něj nad jeho rodem visela dávná kletba, která se postarala o to, aby se nikdo z rodu nedožil stáří.

O to intenzivněji žil a věnoval se své největší lásce, kterou bylo herectví. S manželkou Alicí, se kterou se poznal na studiích, měl dceru Zuzanu. Svou rodinu miloval a nikdy by ji neopustil, to mu však nebránilo dvořit se i jiným ženám, které ho inspirovaly. Měl velice dobrý vztah se studentkami herectví, které přitahovala jeho vášeň pro divadlo a trochu temná duše.

Pavel Soukup, Boris Rösner
Pavel Soukup, Boris Rösner | Zdroj: Zuzana Kovaříková / © Česká televize

Zajímavého a výrazného herce si připomeneme v detektivce Rubín má barvu krve z roku 1989, kde hraje restaurátora uměleckých děl a má hodně komplikovaný vztah se svou ženou (Dana Batulková). Ta je během cesty na chatu se svým milencem (Jiří Štěpnička) zastřelena v autě. Motiv vypadá jasný. Manžel nezvládl milostnou aférku své ženy. Jenže restauratéra Raucha spíše zajímá, že se mu ztratil pohár s rubíny nevyčíslitelné ceny, který měl odvést k ocenění.

Detektivka je v programu ČT1 21. července odpoledne.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Lidové noviny Roč. 35, Jana Machalická,
  • Autorský text