Celebrity pod lupou: Bolek Polívka ho pasoval do role prezidenta Valašského království i přesto, že se Radoslav Brzobohatý narodil na Slovensku

Celebrity pod lupou: Bolek Polívka ho pasoval do role prezidenta Valašského království i přesto, že se Radoslav Brzobohatý narodil na Slovensku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už v jeho dětství se rodina odstěhovala zpět, protože rodiče byli z Valašska. Radoslav od mládí vynikal fyzickou kondicí a otec si přál, aby se stal mariňákem. Jeho přání mu sice urostlý, ale spíše umělecky založený syn nesplnil. Ze začátku sice uvažoval o dráze sportovce, nakonec ale bylo vše jinak.

Hraní s cimbálovkou a ochotničení ho nakonec nasměrovalo na DAMU, kde uspěl na první pokus. Absolvoval v roce 1954 a přes menší divadla se dostal do Divadla na Vinohradech, kde byl rád. Bohužel tam byla velká konkurence. Když pochopil, že se vysněných rolí nedočká, odešel. Nakonec skončil v divadle, které založila jeho třetí manželka, Hana Gregorová.

Zajímavá je především jeho práce před kamerou, protože jako impozantní a navíc velice talentovaný muž dokázal diváky zaujmout. Sám byl ke svým rolím spíše kritický a tvrdil, že z osmdesáti filmů, co natočil, se mu povedly asi dva. Byl to film Ucho, kde si zahrál po boku tehdejší životní partnerky Jiřiny Bohdalové. Dělal si legraci, že roli dostala proto, že byla jediná z hereček, která vydržela jeho facku. Trezorový film už je naštěstí opět „na svobodě“, a tak si ho občas můžeme ve vysílání pěkně vychutnat. Druhým filmem, kde byl se svým výkonem spokojený, je film Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. Jako sedlák František byl naprosto dokonalý.

Diváci však mají na herectví Radoslava Brzobohatého úplně jiný názor a třeba právě díky němu byl populární seriál F. L. Věk z roku 1970, který si připomeneme právě za pár dní ve vysílání České televize. Seriál Františka Filipa v divácích nenásilnou formou posiloval pocit národního uvědomění a Brzobohatý se do titulní role dokázal převtělit naprosto věrohodně.

Seriálových rolí, kde si ho diváci pamatují, vytvořil celou řadu. Za všechny si připomeneme seriály Dobrá voda, Druhý dech, Dynastie NovákůCirkus Humberto, Četnické humoresky nebo Vyprávěj.

Rozhodně nelze vynechat jeho roli agenta Bláhy v seriálu Třicet případů majora Zemana, kde byl sice zrádcem a vrahem, ale i tak si získal za herecký výkon sympatie.

Byl spíše hercem dramatických rolí, takže když ho Karel Smyczek obsadil do komedie Sněženky a machři jako neoblíbeného profesora Kardu, měl z něj respekt a sám byl zvědavý, jak se Brzobohatý s natáčením uprostřed tlupy puberťáků vypořádá. Nakonec se s ním spřátelil a žasl nad tím, jak byl vstřícný. Hrál v té době v divadle a neváhal večer po představení nasednout do auta a odjet do hor, aby mohl ráno natáčet. Dokonce se ani nenaštval, když po příjezdu zjistil, že se změnilo počasí a natáčet se nebude. Jednoduše se zase vrátil do Prahy ještě tu noc.

Jiřinou Bohdalovou spolu dobře ladili, ale teprve krátce před jeho smrtí se usmířili a zahráli si spolu naposled v hořkosladkém příběhu Vrásky z lásky.

Zdroje článku:
  • České filmové nebe Pavel Taussig, xyz, ISBN 978-80-7505-903-1,
  • csfd.cz