Celebrity pod lupou: Úlisný komoří Lang nebo dobrosrdečný děda. Tak si pamatujeme herce Bohuše Záhorského

Celebrity pod lupou: Úlisný komoří Lang nebo dobrosrdečný děda. Tak si pamatujeme herce Bohuše Záhorského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bohuš Záhorský se řadí ke staré partě bardů naší slavné herecké scény Národního divadla. Právě 22. září si připomeneme 24 let od jeho úmrtí. Kromě mnoha rolí, které vytvořil v Národním divadle od roku 1946 do odchodu do penze v roce 1977, Záhorského pamatujeme v mnoha filmových rolích.

Před kameru se postavil asi ve stovce filmů. Jednou z jeho prvních rolí byla postava pašeráka drog ve filmu Pudr a benzín z roku 1932. Po boku Wericha a Voskovce se objevil i v dalších filmech (Hej rup!, Svět patří nám).

Velice často ztvárňoval role úředníků, zlodějíčků, policistů, redaktorů, dobromyslných mužů z lidu a rozšafných dědečků. Po válce se divákům představil třeba jako kouzelný dědeček ve filmu Tři přání, jako konšel v Janu Husovi nebo jako stařeček Goodmann ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera režiséra Oldřicha Lipského. Roli dědečka mu nabídl i Jiří MenzelRozmarném létu a Jiří Křejčík ve filmu Ves v pohraničí. Ve filmu Vyšší princip povýšil na ředitele gymnázia. Díky pravidelným reprízám se nejčastěji objevuje na obrazovkách jako podlézavý a falešný komoří Lang v Císařově pekaři a Pekařově císaři, kde se opět potkal s Janem Werichem. Určitě stojí za připomenutí i role krále Dobromysla v Šíleně smutné princezně. Roli převzal po náhle zesnulém Rudolfu Deylovi ml. Další malou, ale hodně zapamatovatelnou roli měl v komedii Léto s kovbojem, kde byl dědečkem Jaromíra Hanzlíka. Zde zasvětil Doubravku (Daniela Kolářová) do praktik, jak nakupovat ve vesnické pojízdné prodejně maso. Také jí pomáhal z rybníka, kde skončila i s nákupem.

Bohuš Záhorský byl velice vyhledávaným vypravěčem, protože měl kultivovanou jevištní řeč. Často se objevoval v rozhlase, v dabingu a jako vypravěč se objevil v první sérii Krkonošských pohádek. V několika filmech nadaboval Jeana Gabina.

Jedna z největších postav českého divadla 20. století Bohuš Záhorský zemřel v Praze v 74 letech.

Zajímavosti

Když byl na přelomu dvacátých a třicátých let v divadelním angažmá v Brně, měly ho ve velké oblibě místní kolegyně herečky. Říkaly mu „Bonbónek“, protože měl vždycky perfektně upravený oděv a vypadal sladce.

Jeho první žena pocházela z Brna a byla první manželkou známého rozhlasového redaktora Bezdíčka a v Brně podnikala. Po odchodu Záhorského do Prahy se manželství rozpadlo. Měli spolu dceru Evu Záhorskou (*1931).

Jeho druhá žena, herečka Vlasta Fabianová, ho přežila o celých jedenáct let.

V roce 1956 získal titul Zasloužilého umělce, vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1958), jmenování Národním umělcem (1966) a Zasloužilým členem Národního divadla (1975) a Cenu Jaroslava Průchy (1978).

Je pochován na Vyšehradském hřbitově v Praze.

Zdroje článku: