Celebrity pod lupou: Ani jeptišky nedokázaly Jiřinu Jiráskovou zkrotit

Celebrity pod lupou: Ani jeptišky nedokázaly Jiřinu Jiráskovou zkrotit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodiče dali živou dívku studovat na klášterní gymnázium, aby měla solidní vzdělání. Jenže latina a pobožnost nebylo to, co by mladou Jiřinu nadchlo. Její hluboce věřící otec nakonec dostal od matky představené radu, aby ji dal na herectví, protože ve školním představení zahrála výborně prince.

A tak začala cesta Jiřiny Jiráskové k celoživotní vášni pro herectví. Z konzervatoře později odešla na DAMU a do prvního angažmá v Hradci Králové. Osudovým místem se jí však stalo Divadlo na Vinohradech, kam nastoupila po roce v Hradci.

Muži v životě známé herečky

Jirásková ráda zmiňovala, že filmovou herečku z ní udělal režisér Jiří Krejčík, se kterým byla několik let ve vztahu. Byl to také on, kdo ji viděl na prvním castingu (tenkrát se říkalo herecká zkouška) jako uchazečku o roli ve filmu Týden v tichém domě. Roli sice nedostala, ale zalíbila se Krejčíkovi,a to nejen jako talentovaná herečka.

Jeden z jejích partnerů jí utekl od oltáře (téměř). S Vlastimilem Brodským se znala z divadla a byla to „vážná známost“. Už chystali veselku, ale Brodský pár dní před svatbou zpanikařil a zmizel. Ze svatby sešlo, ale nevěsta nezahořkla a herci spolu dál dobře vycházeli jak na jevišti, tak v soukromí.

Dalším známým mužem v jejím životě byl Jiří Vala, kterého přebrala kamarádce Jiřině Švorcové. Jenže Vala byl proslulý sukničkář. Když tak Jirásková otěhotněla, ze vztahu vycouval. Ona podstoupila přerušení těhotenství a už nikdy se jí nepodařilo znovu otěhotnět.

Toho pravého životního partnera našla ve Zdeňku Podskalském a byla s ním 27 let až do jeho smrti. Byl to on, kdo ji obsadil do úspěšného filmu Světáci a roli sekretářky v komedii Křtiny dostala napsanou na míru.

Kvůli zákazům přišla o celou řadu rolí

Mohla hrát paní Ofku ve filmu Noc na Karlštejně, ale protože byla v té době v nemilosti, Ofku nakonec dostala Slávka Budínová. Herečka, která oplývala ironií a kritickým myšlením, byla často režimu trnem v oku. I tak toho ještě během období do roku 1989 i potom stihla natočit dost. Zahrála si třeba v seriálu Sňatky z rozumu, Bylo nás pět a určitě si ji vybavíte jako energickou starší dámu, které spadne do klína nečekané dědictví v seriálu Život na zámku.

Z úspěšných komedií nelze nezmínit Sestřičky, kde zasvětila mladičkou Alenu Mihulovou do světa herectví. Ve filmu jí zase předvedla, co všechno musí umět praktická zdravotní sestra na venkově.

V období, kdy byla opět v nemilosti a nemohla hrát, si ji Zdeněk Troška dokázal prosadit do své letní trilogie z Hoštic. Jako paní řídící Hubičková tak mohla alespoň „ladit do sopránu.“ Navíc měla chalupu v sousedních Malenicích, takže natáčení pro ni bylo v domácím prostředí. Jen Trošku mrzelo, že se k němu později Jirásková otočila zády a za roli se styděla.

Zdroje článku:
  • České nebe filmové, Pavel Taussig, XYZ, ISBN 978-80-7505-903-1,
  • Autorský text