Bullittův případ: Kriminálka ze staré školy se Stevenem McQueenem a dechberoucí automobilovou honičkou

Bullittův případ: Kriminálka ze staré školy se Stevenem McQueenem a dechberoucí automobilovou honičkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Steve McQueen nepotřeboval pro své role příliš květnaté dialogy, nemusel říkat skoro nic a hodně toho dokázal zahrát hlavě očima. Nemusel se pitvořit nebo předvádět krkolomné kousky, i tak si dokázal vysloužit uznání.

V tomto případě byl i producentem filmu. Vždy krásná a noblesní Jacqueline Bisset v roli Cathy zde zahrála jakési svědomí poručíka Bullitta, který tak zabředává do zločinné špíny a bahna kolem sebe, až se k němu pomalu stává netečným. Cathy je naopak praktikami podsvětí a zločinu nedotčena a když je s nimi konfrontována, je pro ni tento svět nepochopitelný. Kapitolou samou pro sebe je Robert Vaughn v roli úskočného senátora. Celou atmosféru té doby podtrhuje tehdejší móda, Ford Mustang Franka Bullitta, Porsche Cathy a samotné San Francisco, kterého samozřejmě tvůrci dokázali využít pro skvělou automobilovou honičku, která si během let vysloužila označení nejikoničtější automobilové honičky všech dob.

Jak byl Bullitt natočen

Kromě kultovního statusu legendárního herce McQueena je jedním z hlavních důvodů, proč je tento film stále populární, také inovativní způsob, jakým byl natočen. Film se natáčel netradičně z velké části mimo studia.

Legendární automobilovou honičku točil z části také samotný McQueen. Přímo vedle titulního hrdiny Franka Bullitta byly v kokpitu kamery, které divákům dávaly skutečný pocit, že jsou v centru dění. Místo hudby doprovázející scénu se role ujal řev motoru, pískání pneumatik a zběsilé řazení. K tomu se přidává použití průkopnických úhlů kamery k zachycení více prvků pronásledování než kdy jindy. Záznam z palubní kamery vám poskytne řidičův pohled na silnici před vámi, zatímco držáky kamery pod vozem poskytují představu o dosažené rychlosti. Natáčení honičky trvalo tři týdny a výsledek? Devět minut a 42 sekund vysokooktanového pronásledování. V mnoha ohledech Bullitt způsobil revoluci v hollywoodském standardu pro tento druh sekvence.

Steve McQueen
Steve McQueen | Zdroj: Warner Bros. Pictures / © Česká televize

Při honičce byly použity dva Mustangy z roku 1968. Oba vozy byly pro film značně upraveny, včetně motorů V8, brzd a zavěšení, aby jim pomohly vyrovnat se s testovacími požadavky kaskadérské práce. Jedno auto, které řídili kaskadéři, bylo zničeno během natáčení a později nalezeno na mexickém vrakovišti, zatímco druhé pilotoval hlavně McQueen. Ten, který herec řídil, byl prodán prostřednictvím inzerátu v automobilovém časopise v říjnu 1974 a jeho historie je dohledatelná.

Používala ho žena od rodiny pro každodenní dojíždění do zaměstnání jako učitelka, než byl na několik let uskladněný. Byl do určité míry zrestaurován, ale stále nese rány a škrábance, které získal během natáčení, stejně jako držáky na kameru, které jako by ho označovaly za hollywoodskou hvězdu. Vůz se vrátil do ulic San Francisca 50 let po natáčení ikonické automobilové honičky, tentokrát však v poklidnějším tempu.

McQueen se pár let po natáčení neúspěšně pokusil koupit přeživšího Mustanga. Nebyl však na prodej!

K vidění 5. 7. na ČT2 večer.

Zdroje článku: