Bratři Menéndezovi posouvají rodinné drama do nových extrémů v upoutávce na Monstra

Bratři Menéndezovi posouvají rodinné drama do nových extrémů v upoutávce na Monstra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nový seriál Ryana Murphyho a Iana Brennena o skutečném kriminálním zločinu z devadesátých let má premiéru tento měsíc na Netflixu. Z rodinného psychodramatu by měl asi i Sigmund Freud zamotanou hlavu. Vraždy v rodině bývají často spojovány s velkou krutostí a s něčím temným.

V seriálu bratři Lyle a Erik Menéndezovi zastřelili své rodiče Josého a Kitty v rodinném domě v Beverly Hills.

Erik a já jsme společně zabili naše rodiče, takže si myslím, že jsme si docela blízcí,

mračí se Lyle v traileru.

Nejvýrazněji působí mediální cirkus, který se rozpoutal kolem soudního procesu, ale také obhajoba Erika a Lylea, že zabili své rodiče po letech citového, fyzického a sexuálního zneužívání.

Skutečný příběh

Joseph Lyle Menéndez (narozený 10. ledna 1968) a Erik Galen Menéndez (narozený 27. listopadu 1970) jsou američtí bratři, kteří byli v roce 1996 odsouzeni za vraždu svých rodičů, Josého a Mary Louise "Kitty" Menéndezových.

Během soudního procesu bratři uvedli, že vraždy spáchali ze strachu, že je jejich otec zabije poté, co mu vyhrožovali, že zveřejní jeho dlouholeté sexuální a emocionální zneužívání a fyzické týrání. Obžaloba to viděla jinak a tvrdila, že bratři vraždili kvůli majetku rodičů.

Nejprve byli souzeni samostatně s jednou porotou pro každého bratra. Obě poroty však uvázly na mrtvém bodě. U druhého procesu je společně soudila jediná porota, která je uznala vinnými. Oba bratři byli odsouzeni na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.

Zločin

Večer 20. srpna 1989 byli José a Kitty ve svém sídle v Beverly Hills, když do domu vstoupili Lyle a Erik s brokovnicemi. José byl střelen šestkrát, včetně smrtelné střely zezadu do hlavy z brokovnice. Kitty byla střelená celkem desetkrát. Před osudným výstřelem do její tváře ležela na zemi, pomalu se plazila a plakala. Lyle běžel ke svému autu, aby opakovaně nabil zbraň, než jí vypálil smrtelnou ránu do obličeje.

Bezprostředně po vraždách zůstali oba bratři v domě a očekávali reakci policie kvůli hluku výstřelů. Když dorazila policie, bratři jim řekli, že k zabití došlo, když byli v kině, sledovali Batmana a poté se zúčastnili festivalu v Santa Monice. Policie neudělala u bratrů test, zda stříleli oni.

V následujících měsících po vraždách začali bratři extravagantně utrácet za luxusní věci a cestování. Lyle si koupil hodinky Rolex a Porsche Carrera. Erik si najal tenisového trenéra na plný úvazek a zúčastnil se série turnajů v Izraeli. Bratři nakonec nechali sídlo v Beverly Hills opuštěné a rozhodli se žít v Marina del Rey. Své bohatstvé ukazovali velice okatě. Chodili do drahých podniků, pořádali zámořské výlety do Karibiku, létali do Londýna. Něž došlo k zatčení, utratili asi 700 tisíc dolarů ze jmění otce.

Během raných fází vyšetřování se policie pokusila zúžit své pátrání na podezřelé, kteří měli motivy zabít Josého a Kitty, a také vyšetřovala potenciální mafiánské stopy. Jak vyšetřování pokračovalo, začali mít podezření, že nejpravděpodobnějšími pachateli jsou bratři, a to kvůli zjevnému finančnímu motivu a jejich přemrštěným výdajům po vraždách.

Případ Menéndez se stal celonárodní senzací, když se soud vysílal v televizi. Bratři trvali na tom, že zabili své rodiče ze strachu o život po celoživotním zneužívání, zejména ze strany jejich otce, který byl popisován jako krutý perfekcionista a pedofil. Jejich matka byla popsána jako sobecká, psychicky labilní alkoholička a narkomanka , která podporovala chování svého manžela a byla také krutá vůči synům. Situaci dokonce podpořila výpověď dvou příbuzných, kteří o chování otce vůči synům věděli. Otec se nechal od synů „masírovat“ a jako důkaz u soudu byly použity i fotografie genitálií obou obžalovaných, které si otec pořídil.

Obžaloba tvrdila, že k vraždám došlo pro finanční zisk. Tato teorie byla zpochybněna právníky obžalovaných. Žalobkyně přednesla teorii, že muži nemohou být znásilněni, protože k tomu nemají „potřebné vybavení“.

Oba bratři byli nakonec odsouzeni ve dvou bodech za vraždu prvního stupně a spiknutí k vraždě. Trest smrti nebyl udělen, protože oba bratři neměli žádný předchozí záznam v trestním rejstříku ani historii násilí. Na rozdíl od porot v předchozích procesech však porota v penalizační fázi odmítla teorii obhajoby, že bratři zabili rodiče ze strachu, a domnívali se, že vraždy spáchali proto, aby zdědili otcovo bohatství.

Už brzy na Netflixu.

Zdroje článku: