Borsalino: Dva legendární gangstery svedla dohromady nevěrná milenka

Borsalino: Dva legendární gangstery svedla dohromady nevěrná milenka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden z nejhonosnějších francouzských thrillerů 70. let svedl dohromady dva nejpopulárnější herce své generace a také dva soupeře, kteří usilovali o post nejlepšího francouzského herce. V soukromí se oba herci vždy prezentovali jako přátelé.

Spojení dvou hvězd překvapivě dobře fungovalo. Alain Delon předvedl svůj klasický chlad a trochu odtažitosti, Belmondo ho skvěle doplňoval vřelostí a přívětivostí. Nebylo to poprvé, co se ti dva spolu potkali před kamerou, ale teprve v této době byli oba slavní.

Alain Delon byl také producentem filmu Borsalino. Do režisérské židle usedl Jacques Deray, který už s Delonem spolupracoval a měl za sebou několik vydařených kriminálních thrillerů. Borsalino (1970) patří mezi jeho nejúspěšnější a nejpamátnější film, který nevtíravě vyjádřil poctu americkým gangsterkám čtyřicátých let. Tak trochu zároveň předznamenal Kmotra, film Francise Forda Coppoly z roku 1972.

Deray věnoval velkou pozornost detailům přibližujícím Marseille 30. let 20. století a velmi se mu povedlo navodit atmosféru doby. Film je krásně natočený a obsahuje i pár velice povedených akčních scén.

Film je založen na románu Eugena Saccomana, který líčí skutečné činy notoricky známých gangsterů Carboneho a Spirita. Tak se měl původně i film jmenovat. Nakonec dostal název podle klobouku, který byl oblíbený mezi gangstery té doby. Filmaři se báli ponechat původní název, aby podobností jmen nepobouřily potomky gangsterů.

Přátelství mezi Delonem a Belmondem prošlo těžkou zkouškou. Ve smlouvě měl Belmondo dané, že jeho jméno bude na plakátu k filmu před Delonovým. To se nestalo a Delon to zdůvodňoval tím, že byl i producentem. Belmondo se ani nezúčastnil premiéry filmu. Spor došel až k soudu a Belmondo spor vyhrál. Po čase oba tvrdili, že šlo o pracovní záležitost, která jejich dobré vztahy neovlivnila …

O filmu

Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Catherine Rouvel
Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Catherine Rouvel | Zdroj: Les Films Paramount / © Česká televize

Marseille, rok 1930. Po šestiměsíčním pobytu ve vězení se Roch Siffredi vrací ke své přítelkyni, která už si ovšem našla náhradu, Francoise Capellu. Po drsné hádce se překvapivě dva sokové v lásce shodnou na tom, že mají podobné zájmy a vidí svět stejně. A tak vznikne jeden z nejznámějších zlodějských syndikátů, které kdy Francie poznala.

Netrvá moc dlouho a z Capelly a Siffrediho se stanou bohatí a sebevědomí muži. Za sebou mají už velice ceněné kontakty s mocnými přáteli, jak z politiky, tak z podsvětí. Je jim také jasné, že pokud chtějí přežít, musí nemilosrdně zlikvidovat konkurenci „v oboru“. Jenže čím větší mají moc, tím silnější nepřátele získávají. Je jasné, že jednou něco nevyjde podle plánu. Možná by se měli oba sebrat a zmizet, než to jeden z nich schytá.

Zajímavosti

Saccomano prodal práva na film producentovi Delonovi za šedesát tisíc franků.

Deray točil film tak, aby se Belmondo i Delon objevili ve stejném počtu scén a detailních záběrů. To vše prý kvůli tomu, aby se ani jedna z hvězd necítila poškozena.

Přestože snímek zaznamenal značný úspěch u diváků, na další společné působení si museli hlavní dva aktéři počkat plných 28 let – na film Poloviční šance (1998).

Ve vysílání 26. 7. večer na ČT2.

Zdroje článku: