Baron Prášil je přehlídkou hravosti a představivosti Karla Zemana a vzpomínkou na plejádu hereckých hvězd

Baron Prášil je přehlídkou hravosti a představivosti Karla Zemana a vzpomínkou na plejádu hereckých hvězd
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Legendární film se vrátil do kin v létě 2016, kdy byl digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu. Výpravný trikový film natočil v roce 1961 Karel Zeman, který je podepsaný také pod dalším klenotem československého filmu – Cestou do pravěku.

Na scénáři Barona Prášila s režisérem spolupracoval Jiří Brdečka a Josef Kainar. Využili motivy světoznámé novely Gottfrieda Bürgera Baron Prášil (1786) a po výtvarné stránce se inspirovali rytinami francouzského malíře a grafika Gustava Dorého.

V době bouřlivého rozvoje kosmonautiky se protihráčem fantazírujícího kavalíra barona Prášila stává mladý astronaut Toník. Do kontrastu se tak dostává svět fantazie a kouzel se světem vědy a techniky.

Bürgerova předloha byla v kinematografii zpracována několikrát, Zemanova verze (vznikající v letech 1959–1961) patří nepochybně k těm nejzdařilejším a nejoriginálnějším.

Baron Prášil prožívá svá nejslavnější dobrodružství. Z Měsíce, obývaného kromě něj také Cyranem z Bergeracu a Verneovými astronauty, se s Toníkem dostane na Zemi. Unesou ze sultánova paláce krásnou zajatkyni, princeznu Biancu, prchají s ní po souši i po moři, prožijí námořní bitvu a ztroskotání lodi. V břiše velryby projede baron s Biancou všechny oceány světa, podnikne krátký let ve spárech bájného ptáka Noha a jízdu na mořském koníku, proletí se i na dělových koulích.

Navzdory pozornosti, kterou baron mladé krásce věnuje, se mu nepodaří získat její srdce. Bianca miluje Toníka a po opětovném setkání je připravená další dobrodružství prožívat s ním.

Jak se dalo u Zemana čekat, film byl plný velkolepých triků, nedokonalých, ale na tehdejší dobu geniálních. Fascinující byla i celá vizuálně výtvarná stránka a jemný ironický humor, který umí diváci ocenit i po více než šedesáti letech.

Díky básníkovi Josefu Kainarovi má scénář silně poetický nádech, což spolu s dobrodružnou stránkou působí zajímavě. Film si udržuje diváckou popularitu nejen díky bravurní a nápadité technické stránce, ale i díky řadě známých herců. Legendárního barona Prášila si zahrál elegantní Miloš Kopecký, astronauta Toníka Rudolf Jelínek a princeznu Biancu okouzlující Jana Brejchová. V dalších rolích film připomene Karla Högera, Jana Wericha, Rudolfa Hrušínského, Josefa Hlinomaze, Karla Effa, Bohuše Záhorského, Eduarda Kohouta a řadu dalších herců zvučných jmen.

Ve filmu si divák najde i skryté poselství. Vykročit ke hvězdám může vlastně každý. Dojít až k nim se podaří jen těm nejvytrvalejším. Film staví proti sobě fantazii a vědu, představivost a znalosti, hravost a pragmatismus. Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen alias baron Prášil je muž, který za žádné situace, byť by byla beznadějná, neztrácí svou duchapřítomnost a skvělou náladu, se kterou s naprostou samozřejmostí překonává každou překážku.

Ve vysílání 5. října odpoledne na Nova Cinema.

Zdroje článku: