Alain Delon měl sice raději dramatické filmy se samotářským hrdinou, ale o roli Zorra stál a natáčení ho bavilo

Alain Delon měl sice raději dramatické filmy se samotářským hrdinou, ale o roli Zorra stál a natáčení ho bavilo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po raketovém vzestupu ke slávě na počátku 60. let byl po celá 70. léta Alain Delon hlavním tahákem francouzských filmů. Když se začal plánovat Zorro (1975), bylo tak hned jasné, kdo by měl roli dostat. A Delona nemusel nikdo přemlouvat.

Po této roli toužil od té doby, co svou zdatnost akčního hrdiny prokázal ve filmu Černý tulipán od Christiana-Jaquea v roce 1964. O deset let starší, ale stále stejně mrštný a energický, se Delon pustil do dalšího dobrodružství v režii Duccia Tessariho.

Tessari se považuje za jednoho z nejplodnějších režisérů v žánru spaghetti westernů. Do svých filmů vnesl odvážný vizuální styl. Přestože se o jeho filmech nedá tvrdit, že by šlo o nezapomenutelná umělecká díla, mnoho filmů se u diváků setkalo s velkým úspěchem, a to platilo i pro dobrodružnou komedii Zorro, která nebyla první spoluprací Delona a Tessariho.

Zoro má svižné tempo a Alain Delon, který byl oblíbený a ještě tak dobře vypadal, byl zárukou návštěvnosti v kinech. Film má ale i další kvality a kritika ocenila i zajímavé exteriéry, mistrovskou choreografii a vtipné dialogy.

To, že byl Delon v životní formě a bylo zřejmé, že ho natáčení bavilo, bylo další přidanou hodnotou. Dokázal dobře najít rovnováhu mezi železným machismem a laskavým lidovým hrdinou. Hodně roli pomohlo i to, že se hlavní hrdina nebere moc vážně. Zorro sice není vrcholem v kariéře Alaina Delona, ale zábavné dovádění si dokázaly užít celé rodiny.

Natáčelo se v létě 1974 ve Španělsku, například v Madridu a v Almerii, další práce pokračovaly ve studiích v Římě. Pro interiéry guvernérova paláce posloužila budova Museo Cerralba v Madridu.

Původní francouzská verze má přes dvě hodiny, ale pro diváky ve Spojených státech byl film v kinech o třicet minut kratší. Film inspiroval Ilyu Salkinda, který podle Zorra vytvořil postavu Supermana do filmu Superman (1978).

Alain Delon zemřel 18. srpna 2024 ve věku osmaosmdesáti let. Poslední roky trávil často v nemocnici, prodělal mrtvici a operaci srdce. Byl také velkým zastáncem eutanázie, protože podle něj by měl mít člověk právo na důstojný odchod, pokud se chce vyhnout utrpení a únavné léčbě. Sám už mluvil o tom, že ho v životě nic netěší. Přestože měl tři děti, zřejmě se nedočkal role spokojeného dědečka obklopeného vnoučaty. Jeho tři potomci se hádali o jeho enormní majetek ještě v době, kdy žil. Silně ho také zasáhla smrt přítele Belmonda.

Film je vysílání ČT2 24.8. odpoledne.

Zdroje článku: