Směšnost vítězí: 5 tak absurdních momentů z akčních filmů, že je vlastně musíme ocenit

Směšnost vítězí: 5 tak absurdních momentů z akčních filmů, že je vlastně musíme ocenit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobrý příběh se špičkovou akcí může být snadným receptem na velký finanční úspěch, ale pravdou je, že i u těch nejúspěšnějších akčních pecek se setkáváme se scénami, které působí vyloženě hloupě. Vybrali jsme pro vás některé z nejsměšnějších a nejproslulejších.

Profesionální odstranění bomby

Seznam bizarních akčních scén by nebyl úplný bez druhého dílu Kurýra z roku 2005. Každému, kdo ho viděl, se jistě zapsala do paměti scéna, kde je špičkovému řidiči Jasonu Stathamovi nastražena bomba na podvozek auta. Když není čas váhat, hlavní hrdina usoudí, že existuje jediný způsob, jak ji odstranit. Vjede s vozem na staveniště, zrychluje a vjíždí na rampu, aby otočil vozidlo a namířil na visící hák jeřábu. Rotaci načasuje tak dokonale, že se bombu skutečně podaří odstranit. Věrohodné, že?

Skok do dálky autobusem

S bombou na vozidle má co do činění také další z nejslavnějších akčních filmů všech dob, nestárnoucí Nebezpečná rychlost z roku 1994. Jistě není třeba podrobně popisovat příběh o tom, jak se městem řítí autobus, který nesmí zpomalit, protože by vybouchl. Vjede však na dálnici, která není dokončená a v níž zeje asi 15metrová díra. Nezbývá než se ji pokusit přeskočit a to je právě scéna, jež u diváků dodnes vyvolává pobavený smích. Autobus díru přeskočí, jeho přední část ovšem vystřelí vzhůru tak hloupým způsobem, až člověk čeká, že Fred Flintstone někde zakřičí: „Jaba daba dů!“

Z rozpadlé dálnice hopem na stíhačku

Našemu hledáčku neunikla ani Smrtonosná past, konkrétně čtvrtý díl, kde tvůrci překonali veškerá očekávání. Uznejte, že John McClane v podání Bruce Willise, jakkoli zkušený a nezničitelný, by v oné slavné scéně s náklaďákem a stíhačkou musel zemřít minimálně desetkrát. Poté, co řada kulek zasáhne čelní sklo jím řízeného náklaďáku, McClane uhání po hroutícím se kusu dálnice.

Ačkoli je kabina vozu zničena, on zůstává víceméně nezraněn. Šťastný to muž. Ještě lepší ale je, že když se náklaďák otočí vzhůru nohama, hrdina vypadne ze zadní části návěsu a přistane bezpečně na stíhačce F-35. Následně seskočí z letadla a sklouzne se po rozbitém kusu silnice, zatímco letadlo za ním exploduje. A to nemluvíme o scéně hned ze začátku, kde McClane krásně pošle auto do vrtulníku…

Nejhorší CGI vůbec

Mumie se vrací (2001) je film, který by se na náš seznam mohl probojovat díky děsivému CGI. Pokračování oblíbené podívané s Brandonem Fraserem a Rachel Weisz je plné mizerných speciálních efektů. V této souvislosti bývá zmiňována hlavně scéna s příchodem krále Škorpiona s poněkud strašidelně upraveným obličejem Dwayna Johnsona, jež vyniká jako jedno z nejepičtějších CGI selhání všech dob.

Indyho království bláznivin

Ve franšíze Indiana Jones najdeme spoustu praštěných kaskadérských kousků, ale Mutt (Shia LaBeouf), houpající se jako Tarzan ve snaze dohnat automobilovou honičku v Království křišťálové lebky, jasně vede. Vypadá to zkrátka hloupě, když se po pohledu do chytré tváře skutečné opičky náhle objeví armáda CGI opic, zatímco mladý muž se proměňuje v neohroženého George z džungle. Jako by nebylo dost absurdní Indyho přežití výbuchu atomové bomby tím, že se schová v ledničce vyztužené olovem.

Zdroje článku: