Absolutní moc je strhující a nadčasový thriller, který i po letech drží diváky u obrazovek

Absolutní moc je strhující a nadčasový thriller, který i po letech drží diváky u obrazovek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tento film, vydaný v roce 1997, se může pochlubit působivým obsazením v čele s legendárním Clintem Eastwoodem, který film také režíroval. Díky kombinaci politických intrik, napětí a vysokých sázek se film stal klasikou v žánru thrillerů.

Jak se děj odvíjí, diváci jsou vtaženi do sítě korupce a spiknutí. Film zkoumá témata moci, morálky a chování lidí, kteří se snaží ochránit svá tajemství. Je to film nutící k zamyšlení, který nechá diváky zpochybňovat skutečnou cenu absolutní moci.

Film Clinta Eastwooda je sevřený a napjatý thriller, je to však i příběh otce a dcery, kteří se už před lety odcizili a mají možnost se znovu sblížit. Není úplně obvyklé, aby se děj thrilleru zpomalil, aby ukázal komplikované vztahy.

O filmu

Eastwood hraje Luthera Whitneyho, zloděje, který se v hluboké noci vloupe do honosného sídla a pronikne do skryté místnosti plné diamantů a peněz. Uprostřed jeho práce ho vyruší nečekaní návštěvníci. Schovává se, avšak přes zrcadlo vidí muže a ženu při sexu. Hra je drsná, muž ji zbije, žena ho pobodá a dovnitř vtrhnou dva muži a ženu zastřelí.

Eastwood se dívá a je mu jasné, že neriskuje jen trest za krádež šperků. Uteče ze sídla po laně z okna ve třetím patře a nese s sebou nebezpečné informace, že žena byla o hodně mladší manželkou 80letého milionáře a muž byl prezidentem Spojených států.

Film Absolutní moc je volně založený na bestsellerovém románu Davida Baldacciho, ale teprve filmové zpracování a dobře napsaný scénář Williama Goldmana z něj udělal něco víc.

Spousta nejlepších momentů filmu pochází ze vztahu zloděje s jeho dcerou Kate (Laura Linney). Její otec byl většinu jejího dětství ve vězení. Nyní je státní zástupkyní a netouží otce vidět. Ale někdy cítí, že je otec blízko a sleduje ji.

Proč zůstává neviditelný? Mít bývalého trestaného podvodníka za otce by jí moc nepomohlo.

Příběh vraždy se svižně rozvíjí. Starý Walter Sullivan (EG Marshall), manžel zastřelené ženy, je hlavním podporovatelem prezidenta (Gene Hackman). Byl 48 let šťastně ženatý, ale po smrti manželky si vzal mladší ženu.

Netuší, že muži, kteří vtrhli do ložnice sídla a zastřelili ji, byli agenti tajné služby (Dennis Haysbert a Scott Glenn). Krytí je řízeno šéfkou Bílého domu (Judy Davis).

Seth Frank (Ed Harris), policista pracující na případu, si okamžitě všimne nejrůznějších podezřelých nedostatků ve vyšetřování. Byly vypáleny dva výstřely, ale například byla nalezena pouze jedna kulka a trajektorie výstřelu se neshodují. Začíná mít podezření, že to bylo něco víc než obyčejná vražda u loupežného přepadení.

Většina thrillerů závisí na honičkách a přestřelkách. Tento film má hlavně chytré dialogy. Frank má v hledáčku podezřelých i Luthera Whitneyho. Je jedním z šesti žijících chlapů, kteří by takovou loupež zvládli.

Vyzpovídá ho v muzeu. Luther Whitney v polobrýlích a látkové čepici, která zvýrazňuje jeho věk, se lakonicky usměje a říká:

Sjíždět po laně uprostřed noci? Kdybych to dokázal, byl bych hvězdou.

Zloděj však tuší, že se smyčka utahuje, a je připravený zmizet. Jenže v baru na letišti si vyslechne pokrytecký projev prezidenta a rozhodne se zůstat a bojovat, aby jednou udělal něco správně a jeho dcera na něj mohla být hrdá.

Film je ve vysílání 17. října večer na Prima Max.

Zdroje článku: