Komando: Tenkrát v socialismu, když jsme se na Arnolda dívali na videokazetách pochybné kvality

Komando: Tenkrát v socialismu, když jsme se na Arnolda dívali na videokazetách pochybné kvality
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komando je film z roku 1985 a do Československa se dostal poměrně brzy, jenže zajít si na takový akčňák do kina, to bylo jen snem. A tak se film šířil jako lavina mezi lidmi, kteří si ho rozmnožovali a předávali z domácnosti do domácnosti. Kvalita sice nebyla nejlepší, ale to kouzlo zakázaného dodávalo filmu něco navíc.

Nešlo zdaleka o jediný film, který se k nadšeným divákům zahraniční tvorby dostal podobným způsobem. Dnes, když máme tolik videoték a dalších možností, se tomu ani nechce věřit. Mělo to tenkrát něco do sebe, když jsme nebyli přesycení lavinou zahraničních filmů. Některé poklady z minulosti sice už ztratily svůj lesk, ale Arnold Schwarzenegger byl v Komandu pastvou pro oči a na rozdíl od filmů jako Barbar Conan nebo Terminátor zde herec dokonce měl roli, kde více mluvil.

Ve snímku Komando je ústřední postavou vysloužilý voják speciální jednotky, plukovník John Matrix, který je nedobrovolně donucen vrátit se do akce, když je unesena jeho dcera.

Schwarzeneggerova postava Johna Matrixe je typickým akčním hrdinou osmdesátých let, kterého lidé zbožňovali. V případě tohoto filmu dokázali ocenit i to, že i takový svalovec nebyl nezranitelný a schytal hezkých pár šrámů. Některá zranění byla dokonce reálná, jako třeba řezná rána na obličeji, kterou mu udělal kolega. A režisér Lester dokázal i neplánovaná zranění během natáčení využít.

Vzhledem k postavě, kterou Arnold ve filmu ukazoval, nebylo možné sehnat do všech nebezpečných scén kaskadéry, a tak herec musel většinu scén natočit sám. Nepříjemnosti jako vykloubené rameno, řezné rány a oděrky byly proto tak časté, že už si na ně všichni zvykli.

Arnold Schwarzenegger (John Matrix) na sociální síti Reddit prozradil, že se snažil do filmu prosadit jednu scénu, kterou sám vymyslel:

Chtěl jsem chlápkovi mačetou useknout ruku a tou ho pak umlátit k smrti. Samozřejmě se to neutajilo a dostalo se to až k tehdejšímu šéfovi studia Larrymu Gordonovi, který si mě zavolal k sobě do kanceláře a zeptal se mě: ‚Co to s tebou je? Chceš si tímhle filmem vydělat prachy, nebo chceš, aby na něj nesměla mládež?‘

Arnold souhlasil a morbidní scéna se do filmu nedostala, i když se mohla stát kultovní.

Zajímavosti

  • V ději se měla objevit milostná scéna mezi Matrixem (Arnold Schwarzenegger) a Cindy (Rae Dawn Chong). Studio Fox se však zaleklo, že mezirasovou erotiku, byť velmi decentní, publikum osmdesátých let nepřijme, a proto byla vystřižena. Studio později celkem logicky tuto změnu obhajovalo faktem, že Matrix spěchá zachránit dceru a nemá čas na sexuální radovánky.
  • Při natáčení Arnold Schwarzenegger (John Matrix) běhal denně 3-5 hodin a pravidelně hodinu denně posiloval.
  • V roce 1986 napsal scenárista Steven E. de Souza scénář pokračování, jež měl režírovat John McTiernan. Příběh volně vycházel z knihy „Nic netrvá věčně“, ale Arnold Schwarzenegger se nechtěl k roli Johna Matrixe vracet. Scénář byl poté zásadně přepracován a posloužil jako základ jiné legendy akčního žánru, Smrtonosné pasti.
  • Film se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1985 s přístupností R, tzn. děti a dospívající pod 18 jen v doprovodu rodičů.

Ve vysílání 6. září na ČT2.

Zdroje článku: