Trocha švédského napětí na obrazovkách ČT – seriál Černá voda

Trocha švédského napětí na obrazovkách ČT – seriál Černá voda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud patříte k fanouškům švédských, finských nebo norských detektivek, určitě vás kromě samotného zločinu a rozdílné krajiny upoutali i trochu odlišní lidé. Je zvláštní, jak severští filmaři zachycují život ve srovnání s těmi středoevropskými. Je to trochu jiný svět a Černá voda funguje jako pozvání.

O filmové adaptaci „Händelser vid vatten“, podle bestselleru Kerstin Ekmanové, se mluvilo a psalo už na začátku roku 2023 jako o nejlepší švédské sérií roku 2023. Seriál je dobře zrežírovaný i zahraný a velkým kladem je hudba Mattiase Bärjeda. Pro diváky jde o ochutnávku atmosféry severošvédských samot, náboženských komunit a osobitého přístupu k zákonu. Jde i o velice zajímavou sondu do lidského nitra.

V předvečer slunovratu roku 1973 přijíždí mladá učitelka Annie Raftová s dcerkou Miou do městečka Černá voda, které leží na míle vzdálené od civilizace, a to uprostřed severošvédských lesů. Na nádraží je má vyzvednou Annin přítel Dan a společně se mají připojit k lesní komunitě, která se rozhodla žít podle vlastních pravidel.

Hodiny v dusném letním dni míjejí, nikdo nepřijíždí a Annie se rozhodne vydat do lesů pěšky. Vlastně ani nemá jinou možnost. Cesta zpět neexistuje. Život se jí začne měnit v okamžiku, kdy u kamenité řeky najde ve stanu dvě mrtvá těla.

Tento zážitek ji pronásleduje nadcházející roky. V roce 1991 Annie zahlédne oknem své ložnice muže, kterého neviděla 18 let, a vyděsí se. Muž přijel v autě s její dcerou Miou…

Navzdory skutečnosti, že román Kerstin Ekman „Händelser vid vatten“ byl napsán před 30 lety, příběhy sledují dva současné trendy televizních seriálů: dovedně propletené časové linie a podezřelé uskupení lidí – sektu.

Navzdory citlivosti k trendům zůstal režisér Mikael Marcimain věrný tónu románu a natočil neobvykle tiché kriminální drama, kde ne každý příběh je vodítkem a neexistuje zjevný antagonista, protože takový život podle tvůrců prostě není.

Soundtrack je křížencem švédské lidové hudby a melancholické západní filmové hudby. Zcela ladí se sugestivní náladou série a skrytými motivy postav.

Zdroje článku: