Ponurá hitovka Pustina natočená pro HBO se představí divákům ČT

Ponurá hitovka Pustina natočená pro HBO se představí divákům ČT
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro někoho nejlepší seriál, jaký během posledních let u nás vznikl, pro jiného ponurá nuda. Pustina je natolik odlišný seriál, který syrovým způsobem přináší na obrazovky osudy lidí z jedné krušnohorské vesnice, že se nezavděčí všem.

Tvůrci k seriálu uvedli, že nechtěli točit estrádu ani zábavu pro Pražáky, ale ukázat, že jsou v naší zemi místa, kde není život jednoduchý a rozhodně není pro každého. HBO v jednom období chtěla svým předplatitelům dopřát co nejširší výběr své tvorby, a proto došlo i na natáčení v České republice. Pustina je jedním z projektů, který v tomto období vznikl a rozhodně neupadl v zapomnění. O kvalitě může vypovídat i herecké obsazení. Například herečka Zuzana Stivínová si velice pečlivě vybírá role, kterým propůjčí svou tvář.

HBO si vybrala schopného scenáristu Štěpána Hulíka a režisérskou dvojici Ivana Zachariáše a Alici Nellis. Na seriálu je vidět, že se při jeho výrobě nemuselo šetřit.

Pustina do toho jde bez okras a přesvědčivě vypráví svůj temný příběh, v němž je třeba obdivovat urputnou starostku v podání Zuzany Stivínové, která se musí snažit udržet nad vodou nejen svou vesnici, ale i vztahy s podivínským exmanželem (Jaroslav Dušek). Starostku pohání strach o zmizelou dceru a tlak, který vyvíjí v místě těžařská firma, která proti sobě staví obyvatele vesnice. Jako v mnoha jiných komunitách, které svírá strach o budoucnost v důsledku chybějících pracovních příležitostí a možností rozvoje, lidem se nežije moc dobře a mladí svou frustraci řeší po svém.

Seriál se nevyhýbá ani nepopulárním tématům, jako jsou drogy u mladých lidí.

Příběh obce Pustina připomíná letitý boj obce Horní Jiřetín v Krušných horách. I tady obec leží na zásobách uhlí, i tady občané nevědí, zda obec bude ještě příští rok existovat a i zde se vyskytli spekulanti, kteří kupovali v obci nemovitosti, aby, až těžaři zvítězí, přišli k bezpracnému zisku. A i zde byla obec rozdělena na dva tábory, na ty, co chtějí zůstat a obec zachovat, a na ty, co jsou připraveni odejít a podepsat tak obci s historií sahající až do středověku ortel.

Seriál je tedy po této stránce velmi realistický a poukazuje na skutečné problémy, které se v naší zemi vyskytují.

Kde se natáčelo

Seriál se natáčel mimo jiné v Praze na Proseku, v Mimoňské ulici, na nymburském hřbitově, u Karlových Varů ve vybydlené Vrbici, v Chomutově nebo v zapadlém lomu u Berouna a v Kersku. Natáčelo se také na Kladně, zejména v okolí hutě Poldi Kladno a na Mostecku (uhelná pánev, zámek Jezeří). Jezero, do kterého Hana (Zuzana Stivínová) v páté epizodě vjede autem, se nachází v lomu Kosov na Berounsku. Scéna v 6. epizodě na zimním stadionu byla natáčena ve sportovní hale ve Slaném.

Karlova (Jaroslav Dušek) chata je v Kersku, č. 527, Hradištko. Na dohled se nachází hájenka spisovatele Bohumila Hrabala. 

Budova výchovného ústavu je zámek Jezeří, ale interiér se natáčel v bývalé vojenské nemocnici v Terezíně na adrese Fučíkova 284.

Pohled na Pustinu během úvodních titulků se točil v obci Výsluní na Chomutovsku, v pozadí je vidět Tušimická elektrárna.

Už od 4. září na obrazovkách ČT1 ve večerním vysílání.
Zdroje článku: