Tři billboardy kousek za Ebbingem: Oscarové filmy většinou obyčejné diváky moc nenadchnou a za pár let si na ně nikdo nevzpomene

Tři billboardy kousek za Ebbingem: Oscarové filmy většinou obyčejné diváky moc nenadchnou a za pár let si na ně nikdo nevzpomene
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jestli bude tento film výjimkou, posoudíme za pár desítek let. Teď ho nabízí ve svém vysílání Prima Max. Od smrti Mildrediny dcery uplynuly už měsíce, aniž by v jejím případu došlo k jakémukoli průlomu. Mildred (Frances McDormandová) se proto rozhodne k odvážnému kroku.

Mildred si pronajme tři billboardy podél cesty do jejich města a nechá na ně vyvěsit kontroverzní zprávu obviňující místního velitele policie Williama Willoughbyho (Woody Harrelson) z nečinnosti. Když se do souboje mezi zlomenou matkou a místními autoritami zapojí ještě Willoughbyho zástupce Dixon (Sam Rockwell), který má problémy s agresivitou, vše se dokonce zhorší.

Film pohybující se na hraně mezi černou komedií a dramatem napsal, režíroval a produkoval Martin McDonagh. Frances McDormandová i Sam Rockwell vyhráli za výkon v tomto filmu Zlatý glóbus, cenu BAFTA a cenu SAG. Frances McDormandová za roli získala dokonce i Oscara.

Martin McDonagh se při psaní snímku inspiroval skutečným příběhem. Při cestách po jihu Spojených států v roce 1998 narazil v Texasu na sérii billboardů obviňujících z vraždy ženy jménem Kathy Page jejího manžela. Zároveň upozorňovaly na neschopnost policie muže obvinit a zatknout. Zbytek příběhu je ovšem smyšlený, to mu ale neubírá na zajímavosti.

Série billboardů z filmu inspirovala několik reálných skupin napříč zeměmi i kontinenty, které pomocí billboardů s podobnou textací upozorňovaly na různé problémy – nenalezení viníků požáru, nedostatečnou kontrolu držení zbraní, nedostatečné financování zdravotnictví a podobná citlivá témata, která se v současné společnosti vyskytují. Někdy je každý prostředek dobrý k tomu, aby upozornil na špatnou práci těch, kterých se problém týká.

Zajímavosti k filmu

  • Frances McDormandová váhala, zda roli Mildred vzít. V době, kdy Mildred hrála, jí bylo 58 let. A měla dojem, že žena ze socioekonomické třídy, ze které Mildred pocházela, by nečekala do 38, než by měla první dítě. Nakonec ji k tomu, aby roli vzala, přesvědčil manžel.
  • Martin McDonagh přitom roli Mildred napsal McDormandové přímo „na tělo“.
  • Frances McDormandová získala za roli Mildred Oscara. Sošku jí však již ve večer slavnostního předávání stihl někdo odcizit. Naštěstí ji také v ten samý večer navrátil.
  • Sam Rockwell musel kvůli své roli přibrat, a stejně nosil během natáčení vycpávky, aby jeho postava vypadala tlustší.
  • V Missouri ve skutečnosti žádné město Ebbing neexistuje. Natáčelo se v malém horském městečku Sylva v Severní Karolíně.
  • Sam Rockwell si udělal rozsáhlý průzkum, aby zvládl napodobit missourský přízvuk. Dokonce spolupracoval s velitelem policie ze Springfieldu v Missouri, který mu načetl všechny jeho dialogy, aby měl správnou výslovnost.
  • Rezidenti z místa natáčení byli součástí komparzu ve filmu. Studenti filmu z nedaleké univerzity v Západní Karolíně dělali dubléry hercům při zkušebních záběrech.

Ve vysílání 3.9. večer na Prima Max.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text