Klasika osmdesátek: Podnikavá dívka připomene nezvykle romantického Harrisona Forda a Melanie Griffith v životní roli

Klasika osmdesátek: Podnikavá dívka připomene nezvykle romantického Harrisona Forda a Melanie Griffith v životní roli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film také nechává nahlédnout do dost nepříjemného korporátního pracovního prostředí a do tvrdého kariérního boje. Rozhodně také pobaví dobovou módou a šílenými účesy, které jen tak nedostanete z hlavy. Potěší i množství hvězd ve vedlejších rolích.

Příběh natočený v roce 1988 získal šest nominací na Oscara a herečce Melanii Griffith rozdělil život na éru před Podnikavou dívkou a po ní. O roli moc stála, protože téma pracujících žen ji zajímalo. Vždyť v roce, kdy se narodila, byla v USA pouze jedna z osmi vdaných matek zaměstnaná. V době natáčení se konečně tato situace viditelně měnila a do práce už chodilo přes polovinu vdaných žen.

Melanii až do doby, než zazářila jako Tess, nikdo z filmové branže nebral moc vážně. Vyrůstala ve stínu své matky, herečky Tippi Hedren, a v divném prostředí. V šesti letech dostala od Alfréda Hitchocka malou rakev s figurínou své matky uvnitř. Nikdo se ani nemohl podivovat, že když dospívala, začala trochu divočit. Hrála už od šestnácti let, ale spíše se psalo o jejím skandálním románku s Donem Johnsonem, který byl o osm let starší a ani ho neznepokojovalo, že Melanie není plnoletá.

Řadu let žila chaoticky, s vdavkami, rozvody, alkoholem, drogami a její role splývaly s reálným životem. Nikoho nezajímalo, co má v hlavě. Byla to vnadná blondýna.

Teprve v Podnikavé dívce předvedla, že má na víc. Na konkurs se dostavila na poslední chvíli, kdy během posledních 24 hodin absolvovala let z Londýna do Los Angeles a odtud do New Yorku, když se konečně dozvěděla, že castingoví agenti souhlasí s její účastí při výběru pro hlavní roli. Představila se unavená, ale odhodlaná se o roli poprat. Griffith později uvedla, že ji role Tess zaujala hlavně tím, že ženám vyslala signál, že není úplně nejdůležitější mít prestižní vzdělání, ale počítá se i železná vůle a odhodlání se prosadit.

Tess měla zpočátku hodně špatné vyhlídky. Jak však brzy pochopila, ohromný extravagantní účes, nevkusné šperky a bílé tenisky ji k lepšímu životu nedovedou. A ona si nechtěla vzít svého přítele z dělnické třídy (Alec Baldwin), který ji navíc podváděl. Skončila by jako další žena, která jen vaří a uklízí a ve volném čase vystřihuje slevové kupóny, aby vyšla s přiděleným rozpočtem.

Ač měla svého přítele ráda, její nová šéfka ji doslova uhranula. Katharine Parker (Sigourney Weaver) představovala vše, o čem snila a ani netušila, že by toho mohla žena dosáhnout. Katharine měla odvahu, sebevědomí a dokonale dokázala využít svou ženskost. A Tess inspirovala k tomu, aby začala pracovat nejen na svém vzdělání, ale i na vystupování a mluvě.

V roce, kdy se film dostal do kin, to bylo poprvé, kdy se na vysoké školy přihlásilo více žen než mužů.

Z filmu nakonec vyšel dobře i Harrison Ford, který se původně ve filmu objevil jako přítel Katharine. Ta si bohužel jako postava moc sympatií nezískala, přestože i ona musela pro svou kariéru hodně udělat. Navíc je zvláštní, že když herečka dala přečíst scénář kamarádkám, tak nemohly uvěřit tomu, že Tess bude ta hodná. Přestože Tess vlastně jako sekretářka ukradne své šéfové muže i kancelář a chvíli dokonce nosí i její šaty, vyjde z toho jako odvážná hrdinka.

Nakonec si nominaci na Oscara vybojovaly obě hlavní ženské postavy a také Joan Cusack, která předvedla hodně šílené líčení doplněné podivným účesem. Přestože ještě kritici nějaký čas o herečce psali, že se narodila se znalostí Kámasútry nazpaměť, stále více se objevovaly pochvalné články k jejímu hereckému talentu.

Na Prima MAX 28. října večer.

Zdroje článku: