1923: Fakta o prequelu Yellowstone, která jinde nenajdete

1923: Fakta o prequelu Yellowstone, která jinde nenajdete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po úspěchu své stěžejní série Yellowstone vybudoval Taylor Sheridan slušné televizní impérium, díky čemuž se stal jedním z nejplodnějších a nejžádanějších spisovatelů a producentů v Hollywoodu. Sheridan se nespokojil se s tím, že zůstane v přítomnosti. Cestuje proto do minulosti, aby rozšířil svůj svět.

Počínaje seriálem 1883 se Sheridan vrhl do vytváření cesty rodiny Duttonů do Montany a nezůstal jen u toho. Druhý prequel 1923 (blíží se druhá série) se odehrává v době, kdy pokrok začal měnit krajinu a zažehl oheň, který Yellowstone jednoho dne uvidí hořet. V hlavních rolích této strhující podívané se divákům představují Harrison Ford a Helen Mirren. Nejnovější prequelová série pokračuje v Duttonově legendě do 20. století.

Samozřejmě, že hlavní řada Yellowstone série není pro každého, ale pokud máte rádi klasické westerny, Harrisona Forda, eposy z období Velké hospodářské krize a dobrodružství, pak je 1923 příběhem pro vás. Kromě neuvěřitelné produkční hodnoty a skvělé režie obsahuje seriál také některé z nejzajímavějších postav z celé série Yellowstone.

Je to první prequel Yellowstone, který získal druhou sezónu

Přestože vlajková loď série Yellowstone má za sebou již pět sezón, z nichž každá je intenzivnější než ta předchozí, rozhodně nijak nezastiňuje seriál 1883. Ten byl od počátku plánovaný jako jednorázová limitovaná série, kterou Sheridan sám popsal jako 10hodinový film s koncem. Téma však bylo až příliš lákavé, a tak se zrodil seriál 1923, který přeskočí o čtyři desetiletí dopředu, aby zmapoval boje Duttonů o přežití během Velké hospodářské krize v Montaně.

Ale na rozdíl od svého předchůdce, 1923 si vysloužil druhou sezónu s příslibem pokračovat ve vzrušujícím příběhu Jacoba (Ford) a Cary Duttonových (Mirren) do dalšího roku.

Původně se seriál jmenoval 1932

Sheridan chtěl vyprávět příběh o Velké hospodářské krizi v Montaně, která začala předtím, než ekonomická katastrofa zasáhla zbytek Ameriky ve 30. letech. Proto seriál původně nazval 1932. Ale hlubší ponor do historie Montany to změnil.

V době, kdy série vstoupila do výroby, se poslední dvě číslice v názvu vyměnily. Spíše než zaznamenáváním celonárodní hospodářské krize se série zabývá důsledky 1. světové války, érou prohibice 20. let a vlastními problémy v Montaně, které začaly téměř o deset let dříve a zahrnovaly řadu válek o dobytek a půdu.

Není pochyb o tom, že tato změna seriálu z dlouhodobého hlediska dobře posloužila a umožnila zahrnout poválečnou plavbu Spencera Duttona (Brandon Sklenar) do Afriky jako najatého střelce. Toto byla jedna z nejpůsobivějších dějových linií série a rozšířila franšízu Yellowstone do mezinárodních vod.

Protože většina herců z 1883 je koncem limitované série zabita, ponechává Duttonově rodině jen velmi málo možností, jak pokračovat ve své pokrevní linii. Z tohoto důvodu starší bratr Jamese Duttona (Tim McGraw) Jacob a jeho žena Cara přebírají usedlost Duttonů a pokračují v rodinném dědictví v roce 1923. Ačkoli Ford a Mirren jsou hlavními představiteli série, jsou zde dva další, kteří překlenují mezeru od prvního prequelu a tohoto.

Pro začátek, seriál vypráví herečka Isabel May, která hrála Elsu Duttonovou – prvorozenou dceru Jamese a Margaret (Faith Hill) – v roce 1883. Ačkoli Elsa umírá v roce 1883, její duch stále pronásleduje zemi její rodiny a má v úmyslu na dálku dohlížet na Duttonovo dědictví.

U událostí roku 1883 byl samozřejmě přítomen i mladý John Dutton starší (James Badge Dale), kterého tehdy hrál Audie Rick. Ačkoli se herec Rick nevrátil, postava John Sr. je jedinou postavou z 1883, která se fyzicky vrátila v 1923, i když ne na dlouho.

Herci podepsali smlouvy bez scénáře

Zatímco většina herců upřednostňuje vidět scénář před podpisem pracovního závazku, Harrison Ford ani Helen Mirren tak neučinili.

Potřebuji vědět, pro koho píšu,

 řekl Sheridan pro Deadline v roce 2022. Jak uvedl, představí si konkrétní herce a potom se musí snažit je pro roli získat.

Za Harrisonem Fordem sám odletěl do Texasu, aby se s ním setkal na jeho vlastním soukromém ranči, a přemluvil slavnou filmovou hvězdu u láhve vína. Pak přišla na řadu Helen Mirren a i s ní jednal se sklenkou vína. Vzhledem k reputaci seriálu Yellowstone to nebylo až tak těžké.

V rozhovoru pro The Hollywood Reporter Ford vysvětlil, proč přijal tuto roli:

Vzal jsem práci bez scénáře ve víře, že lidé, kteří vytvořili projekty, mi dodají dobrý scénář.

Ford dále popsal, kolik náročné práce to nakonec bylo, ale že to „rozhodně stálo za to“.

Je to zatím nejdražší produkce z celé franšízy Yellowstone a na každou epizodu činil rozpočet přibližně 22 milionů dolarů.

Show se natáčela na různých kontinentech

Ačkoli je sága Yellowstone nejznámější pro natáčení především v Montaně, ne každá dějová linie v 1923 se točí kolem rodinného ranče Duttonů. Například Spencer Dutton tráví většinu seriálu mimo rodinnou usedlost, jeho dobrodružství s Alex (Julia Schlaepfer) ho zavedou do Afriky a do mezinárodních vod v naději, že se dostane zpět do Spojených států. Tyto scény ale nebyly natočeny v nějakém hollywoodském studiu.

První sezóna show se dostala s natáčením do několika různých zemí po celém světě, a to včetně Keni, Tanzanie a Malty. Výroba se dokonce nakrátko zastavila v Kábulu.

Když první epizoda 1923 debutovala na Paramount+, okamžitě překonala všechny rekordy sledovanosti. Když sledovanost překonala sedm milionů diváků, bylo schváleno pokračování.

Harrison Ford je sám majitelem ranče

Mnoho členů obsazení filmu bylo nuceno podstoupit „kovbojský výcvikový tábor", aby je připravil na drsné podmínky života na ranči v Montaně. Ford dostal výjimku, protože od osmdesátých let je majitelem ranče, kde často pobývá, takže měl potřebnou kvalifikaci, aby mohl hrát Duttona.

Seriál 1923 je stejně jako Yellowstone a 1883 v nabídce SkyShowtime. Druhá sezóna 1923 se blíží. 

Zdroje článku: