Páni kluci: I Jiří Lábus si na svou malou roli ve filmu, který pobavil několik generací dětí, rád zavzpomínal

Páni kluci: I Jiří Lábus si na svou malou roli ve filmu, který pobavil několik generací dětí, rád zavzpomínal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes již legendární snímek natočila v roce 1975 Věra Plívová-Šimková. Původní scénář napsal Jan Procházka a inspiroval jej román Marka Twaina Dobrodružství Toma Sawyera. Ovšem děj přenesl od řeky Missisippi do malého českého městečka, čemuž samozřejmě přizpůsobil i postavy původní literární předlohy.

V české verzi se všechno točí kolem odměny pro nejlepšího žáka školy, kterou se natruc rozhodne získat zlobivý Tomáš (Michael Dymek). Je k tomu potřeba získat co nejvíce pochvalných kartiček, vydávaných za různé úspěchy ve studiu. Tomáš spolu s kamarádem Jožkou (Petr Starý) vymýšlí jeden způsob za druhým, jak se ke kýženým kartičkám dostat. Nakonec se jim podaří za pomoci třetího kumpána, bezdomovce Huberta (Petr Voříšek), dostat se až do ředitelny a dostatečně se lístky zásobit.

Jejich podvod je ale odhalen a oni, aby unikli trestu, se rozhodnou, že budou předstírat smrt ve vodách řeky. Zatímco městečko truchlí nad zmařenými mladými životy, tři kamarádi si užívají svobody v rozvalinách nedalekého hradu Potštejna (natáčelo se na Rýzmburku). Navíc tam najdou poklad! Netuší, že jde o lup bandy, která právě vyloupila místní záložnu. A pochopitelně musí dojít i ke střetu chlapců se zločinci.

Na scénáři zapracoval i Vít Olmer, který zaštítil svým jménem Jana Procházku, jenž v té době byl komunisty zakázaný autor. Tento fakt se prý po celou dobu natáčení nedozvěděla ani režisérka Věra Plívová-Šimková, protože se ostatní obávali, aby se při své pověstné vyřídilce někde „neprokecla“.

Stejně ale nastaly během natáčení a po něm problémy. Například městečko Levín, kde se natáčelo na nádraží, cenzorům připomínalo jméno Lenin a chtěli jej přejmenovat na Zaječí. K tomu naštěstí nakonec nedošlo kvůli protestům místních obyvatel. Komunistům ale vadila i věta v úvodní písničce Nestůj a pojď: My jsme ti tři, jak se patří, výkvět a smetánka. V socialistickém státě žádná smetánka neexistovala! Václav Neckář tedy musel místo toho zpívat „nápadů studánka“, což už nebylo nic proti ničemu. Další ránu zasadil filmu představitel hlavní role Michael Dymek, který v roce 1988 emigroval do Německa, čímž se snímek stal „trezorovým“. Naštěstí už za rok přišla sametová revoluce a všechno bylo jinak.

Já jsem měl velké štěstí, že jsem se za své filmové postavy nemusel stydět ani tehdy, ani dneska,

prohlásil Michael Dymek v jednom rozhovoru.

A i dnes všechny děti, které znám, milují film Páni kluci.

Co možná nevíte o filmu Páni kluci

I Jiří Lábus, předtavitel Petra, rád na film vzpomíná:

Hned ze začátku jsem hrál v jednou z nejkrásnějších filmů, který patří do zlatého fondu české kinematografie. Měl jsem tam roli brusiče nožů, což měl hrát původně cikán, ale žádného odpovídajícího tehdy nesehnali, tak to dali mě. A od té doby mě provázelo štěstí, že scénáře k filmům, ve kterých jsem hrál, psali většinou zkušení a dobří autoři, z nichž někteří už nejsou mezi námi, což je veliká škoda. Dalším štěstím bylo, že i za bolševika byla celkem snaha pečovat o dětský film a pohádky, takže když vás oslovili na tuto práci, měli jste relativní jistotu, že tam nebude nic o socialismu a že to můžete vzít bez obav, že by vás hanba fackovala.

Došlo také k jedné nehodě, naštěstí nikoliv tragické. Ve filmu měl uhodit blesk do stromu, ale pyrotechnik dal do příslušné větve příliš velkou nálož. Výbuch byl tak silný, že k smrti vyděsil vedle stojícího Jiřího Lábuse. Prý z toho leknutí tři dny koktal.

Michael Dymek dostal za svou hlavní roli honorář šest tisíc korun, za které podle vlastních slov koupil sobě i bratrovi jízdní kolo a ještě mu zbylo na elektrický motor do šicího stroje pro maminku.

Film Páni kluci můžete zhlédnout na Nova Cinema 15. října v 18 hod.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text